În curând, începe sezonul de recoltare a cătinei, plantă care are o mulţime de beneficii pentru sănătate, printre care se numără tratarea problemelor gastrointestinale, vindecarea infecţiilor, îmbunătăţirea vederii, fortificarea sistemului imunitar şi tratarea răcelilor.
Potrivit CSP Chișinău, fructele de cătină se consumă în stare crudă, însă pot fi folosite şi pentru a prepara ceaiuri, sucuri, smoothie-uri, gemuri sau deserturi. Vă prezentăm câteva reţete, pe care le puteţi încerca pentru a beneficia de proprietăţile nutritive şi curative ale acestor fructe.
Ceaiul de cătină – pentru preparare, este nevoie de 12 fructe de cătină, o linguriţă de îndulcitor la alegere, apă fierbinte.
Se pun cele 12 fructe de cătină, bine spalate în prealabil, într-o cană. Se adaugă o linguriţă de îndulcitor, apoi fructele de cătină se zdrobesc cu linguriţa. Se toarnă apă fierbinte peste fructe, umplând cana, se pune un capac şi se lasă ceaiul să se răcească complet. La final, se strecoară ceaiul înainte de a-l consuma, însă aceasta este opţional, or, unii preferă să-l consume împreună cu fructele de cătină şi seminţele acestora, astfel încât să se bucure de proprietăţile lor.
Oţetul de cătină şi rozmarin – acest produs poate fi folosit în salate, iar pentru a-l prepara este nevoie de două căni de fructe de cătină, câteva crenguţe de rozmarin, o sticlă de oţet de mere de provenienţă organică.
Se spală fructele de cătină şi se lasă să se usuce bine peste noapte, aşezate pe şerveţele. A doua zi, fructele de cătină şi crenguţele de rozmarin se pun într-un recipient, care se închide ermetic. Într-o oală, se încălzeşte oţetul, se ia de pe foc înainte de a începe să fiarbă şi se lasă să se răcorească. Când este încă puţin cald, oţetul se pune în recipientul cu fructele de cătină şi se închide ermetic. Se depozitează într-un loc răcoros, la întuneric, pentru un timp de 3-4 săptămâni. Se strecoară şi se foloseşte după bunul plac al fiecăruia.
Siropul de cătină – pentru preparare, este nevoie de 500 g de cătină, 200 g de zahăr.
Se fierb într-o cratiţă, la foc mic, fructele de cătină, apoi se strecoară bine. Se amestecă sucul obţinut din fructele de cătină cu 200 g de zahar şi se fierbe produsul la foc mic, circa 10 minute, amestecând ocazional pentru a evita lipirea siropului de fundul cratiţei. Se lasă apoi la răcit şi se depozitează în frigider.
Îngheţată delicioasă de cătină – este nevoie de 700 g de cătină, 300 g de zahăr brun, 3 linguri de suc de portocale, o cană de smântână, 1 linguriţă de esenţă de vanilie.
Se amestecă fructele de cătină cu zahărul şi sucul de portocale şi se fierb într-o tigaie, la foc mic, amestecând ocazional. Se foloseşte o spatulă pentru a zdrobi fructele de cătină, pe măsură ce se înmoaie în timpul fierberii. Când produsul începe să clocotească, se dă focul mic şi se lasă la fiert încă 5 minute. Se ia tigaia de pe foc, se lasă să se răcească şi apoi se foloseşte blenderul pentru a transforma amestecul în piure. Se strecoară piureul pentru a îndepărta seminţele. Se foloseşte din nou blenderul pentru a amesteca piureul de cătină cu smântâna şi cu esenţa de vanilie. Produsul obţinut se dă la congelator şi, peste câteva ore, se savurează o îngheţată gustoasă şi sănătoasă.
Diana Munteanu