Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, Delegaţia Uniunii Europene şi Oficiul Guvernului Lituaniei au lansat ieri proiectul Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici europene”.
Proiectul, în valoare de 1,2 milioane de euro, va fi finanţat de Uniunea Europeană şi urmează să fie realizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Lituania pe parcursul a doi ani. Scopul acestuia constă în consolidarea capacităţilor instituţionale şi funcţionale ale autorităţilor publice de nivel central şi local din Republica Moldova.
Cele patru componente de bază ale proiectului vizează ajustarea cadrului normativ conform celor mai bune practici europene, planificarea şi implementarea programului naţional de instruire a funcţionarilor publici, crearea unei reţele de experţi în domeniul resurselor umane şi dezvoltarea capacităţilor tuturor secretarilor de stat din cadrul ministerelor. Proiectul va înlesni implementarea agendei de reformă a Republicii Moldova, asigurând, în acelaşi timp, continuarea colaborării de succes dintre UE şi ţara noastră.
Secretarul General Adjunct al Guvernului, Roman Cazan, a menţionat că proiectul îşi propune implicarea în procesul de modernizare a serviciului public a cel puţin 15 ministere şi 30 de autorităţi publice locale. „Printre rezultatele scontate ale proiectului se numără elaborarea planurilor anuale de dezvoltare profesională continuă a personalului în cel puţin 80 la sută din autorităţile publice, precum şi a minimum 15 curricule pentru cursuri de instruire. Totodată, acesta va cuprinde instruirea secretarilor de stat, a cel puţin 50 de funcţionari publici şi certificarea altor 30 de funcţionari în calitate de formatori în domeniul managementului resurselor umane”, a precizat oficialul.
La rândul său, şeful Secţiei Cooperare a Delegaţiei UE în Republica Moldova, Aneil Singh, a menţionat că, în cadrul proiectului Twinning, sunt prevăzute programe de instruire privind integritatea funcţionarilor publici – un factor important în contextul combaterii şi prevenirii corupţiei în Republica Moldova.
Prezenţi la eveniment, Cancelarul Guvernului Lituaniei, Alminas Maciulis, şi Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, şi-au exprimat convingerea că procesul de modernizare a serviciului public este necesar şi în contextul implementării agendei europene a Republicii Moldova. Oficialii au confirmat disponibilitatea ţării lor de a sprijini Republica Moldova, Lituania având o experienţă vastă şi succese remarcabile în acest sens.
La ceremonia de deschidere a proiectului au participat peste 100 de funcţionari publici, reprezentanţi ai Delegaţiei UE de la Chişinău, oficiali de rang înalt din cadrul Oficiului Guvernului Lituaniei şi ai Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare și ai societății civile.
Elena Ivanov