Ministerul Educației s-a autosesizat referitor la cazul de la Liceul Teoretic ”A. Russo” din Chișinău, semnalat în mass-media, privind refuzul de a primi un copil în clasa I pentru neachitarea ”fondului școlii”. Administrația liceului a fost avertizată de consecințele pe care le implică colectarea ilicită de bani de la părinți, iar situația va fi examinată în cadrul Consiliului de etică al Direcției generale educație tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău.
Viceministrul pe domeniul învățământului preuniversitar Elena Cernei a cerut explicații de la directorul liceului, subliniind că Ministerul Educației nu încurajează acțiunile de colectare a banilor de la părinți, sub orice forme și pretexte: ”Suntem foarte indignați și considerăm acest caz ca fiind ieșit din comun. Solicităm DGETS municipale să inițieze o anchetă internă, iar dacă acuzațiile părintelui se vor adeveri, să fie sancționat și profesorul care a cerut bani, și directorul liceului. Nu se admit nici un fel de scuze în care se invocă necesitatea colectării banilor pentru anumite cărți, caiete ale anumitor autori, anumite mărci de rechizite sau alte tertipuri. Ministerul Educației îi asigură fiecărui elev setul de manuale necesare și se achită doar chiria acestora. Plățile de închiriere sunt aprobate prin Ordinul Ministerului Educației nr. 473 din 24 mai 2016, document ce este făcut public și care poate fi consultat de către orice părinte. Totodată, accentuez că inițiativa de a crea asociații părintești trebuie să fie anume a părinților, nicidecum a administrației școlii sau a cadrelor didactice, iar aderarea părinților este benevolă.”
Managerul Liceului Teoretic ”A. Russo”, Irina Munteanu, a negat acuzațiile aduse de părintele elevului, afirmând că asociația părintească de la această instituție de învățământ a fost desființată.
La finalul întrevederii, viceministrul educației Elena Cernei a recomandat managerului Liceului Teoretic ”A. Russo” să întreprindă demersurile în vederea trecerii instituției la formula de finanțare per elev: ”Trebuie să vă asumați responsabilitatea unui management eficient. Autonomia financiară vă va permite gestionarea rațională a bugetului și distribuirea resurselor pe anumite domenii, în funcție de necesitățile școlii. În acest context va dispărea și nevoia de a colecta bani de la părinți. Dacă aveți anumite temeri, puteți prelua experiența liceelor care deja au implementat formula de finanțare per elev. Ele reușesc să repare terenurile de sport, să amenajeze sălile de clasă, să achiziționeze echipamente IT, birotică pentru cadrele didactice, să doteze bibliotecile cu literatură artistică și metodică etc.”
Elena Cernei a făcut referire și la prevederile Codului de etică al cadrului didactic, solicitând respectarea normelor de conduită și crearea în liceu a Consiliului de etică.
Pentru a elucida situația pe marginea cazului de la Liceul Teoretic ”A. Russo” din Chișinău, conducerea Ministerului Educației va discuta și cu părinții copilului vizat.
Diana Munteanu