Cu sprijinul financiar al Guvernului României, Programul Național “Satul European” a adus apă de calitate în gospodăriile locuitorilor din Volovița și Horodiște din nordul R. Moldova.
În comuna Volovița, raionul Soroca, aproximativ 1300 de locuitori au acum acces la apă potabilă de calitate.
Proiectul a implicat construcția a peste 16 km de apeduct, instalarea a 2 turnuri de apă și construcția unei stații de tratare a apei potabile. Aceste lucrări au adus beneficii semnificative, inclusiv pentru 7 instituții publice și 13 agenți economici locali. De asemenea, tabăra de vară din localitate, frecventată în prezent de peste 260 de copii, beneficiază acum de apă de calitate la robinet.
Investiția totală în proiectul din Volovița a fost de puțin peste 8,1 milioane de lei, iar contribuția financiară a Guvernului României a depășit valoarea de 6,9 milioane de lei. Guvernul de la Chișinău a alocat cca 1,1 milioane de lei prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar administrația publică locală a contribuit cu 76 de mii de lei.
Primarul comunei Volovița, Iulian Colesnic, spune că acest proiect este foarte important pentru comunitatea locală:
“Acest proiect a adus o mare bucurie și confort locuitorilor din Volovița, care în trecut se confruntau cu lipsa acută de apă, mai ales vara, când practic toate fântânile secau și oamenii din sat erau nevoiți să cumpere apa inclusiv cu cisternele parcurgând o distanță de 6 km până în orașul Soroca. Acum cu toții suntem foarte mulțumiți și recunoscători Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul financiar esențial acordat, fără de care nu am fi putut realiza acest proiect valoros și așteptat de comunitate. Suntem recunoscători și echipei Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru ghidare, încurajare și suport logistic”, a mai spus primarul.
Un proiect similar a fost implementat și în satul Horodiște, raionul Dondușeni. Acesta a inclus construcția a peste 5,4 km de apeduct în localitate și instalarea unui turn de apă cu o capacitate de 50 m3.
Ca rezultat, 310 gospodării, în care locuiesc în jur de 500 de persoane, beneficiază acum de acces la apă de calitate furnizată prin apeduct. În plus, proiectul a cuprins și lucrări de reabilitare a porțiunilor de drum afectate în timpul construcției. În urma extinderii rețelelor de alimentare cu apă din Horodiște la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă au acces 509 gospodării casnice, în care trăiesc aproximativ 800 de locuitori, inclusiv 4 obiective de menire socială și 2 agenți economici.
Valoarea totală a proiectului în Horodiște a fost de peste 2,8 milioane de lei, dintre acestea 2,1 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar aproape 674 de mii de lei reprezintă contribuția Guvernului României.
Subliniem că ambele proiecte sunt cofinanțate în cadrul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, parte a Programului de Asistență Tehnică și Financiară, care include un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Aceste inițiative reprezintă nu doar o investiție în infrastructura locală, ci și o dovadă a solidarității și cooperării strânse între România și Republica Moldova.