
Pe data de 7 noiembrie 2016, în incinta cinematografului ”Iliuzion” din orașul Moscova, la inițiativa prietenilor și colegilor renumitului regizor și scenarist Emil Loteanu a fost organizată o serată comemorativă dedicată aniversării a 80 de ani de la nașterea marelui maestru al artei cinematografice. Evenimentul s-a desfășurat cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.
Potrivit unui comunicat de presă, la serata comemorativă au participat personalități din arta teatrală și cinematografică, precum și admiratori ai inegalabilului regizor de film, scenarist, actor, poet, personalitate artistică de talie mondială Emil Loteanu. Moderatoare a fost actrița de teatru și cinema Svetlana Toma, Artistă a Poporului din Republicii Moldova și Artistă Emerită a Federației Ruse.
Prezent la ceremonie, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș, a remarcat capodoperele lui Emil Loteanu, ca fiind patrimoniu artistic nu numai al Moldovei și Rusiei, dar și al comunității culturale mondiale. De asemenea, oficialul a dat citirii mesajul Ministrului Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc.
Amintirile despre viața și creația renumitului regizor au fost relatate de către rectorul Institutului de Stat de Cinematografie din Rusia, V. Malâșev; actorul rus, istoricul și criticul de cinematografie, A. Șpaghin; Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Federația Rusă, V. Soare.
În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea unui nou film documentar despre viața și activitatea marelui om de artă Emil Loteanu, în regia lui Octavian Grigoriu.
Serata consacrată maestrului a inclus un program de concert, unde au răsunat colaje de melodii din coloana sonoră a filmelor lui Emil Loteanu. Talentatul violonist Dumitru Hăbășescu, care a jucat rolul lui „Toma Alistar” în filmul „Lăutarii”, a evoluat în fața publicului cu un program solo, fiind acompaniat de Orchestra de Muzică Populară „Struguraș” a Universității de Stat din Moldova, dirijor Iurie Tătaru. Totodată, publicul a avut ocazia să admire colectivul de dansuri populare al Colegiului Național de Coregrafie, condus de Iurii Gorșcov. De asemenea, în scenă au răsunat romanțe, în interpretarea Margaretei Ivanuș, Artistă a Poporului a Republicii Moldova.