Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a mers la nodul feroviar Basarabeasca. Totodată, a vizitat și școala de arte din oraș.
„În vizita din 26 decembrie 2019, premierul a cunoscut din prezentarea conducerii CFM situația economică, tehnică și materială a subdiviziunilor întreprinderii localizate în or. Basarabeasca, inclusiv despre întârzierile în achitarea salariilor și a solicitat prioritar achitarea salariilor la timp și elaborarea viziunii de depășire a crizei și dezvoltare. Directorul CFM a informat șeful Executivului că restanțe salariale la întreprindere nu sunt. Se planifică majorarea lefilor salariaților”, se arată într-un comunicat al Guvernului, informează PROVINCIAL.
La nodul feroviar Basarabeasca vor fi localizate 12 locomotive procurate pentru CFM în cadrul unui proiect finanțat de BERD şi BEI. Aici va fi amplasat depozitul cu piese de schimb, instrumente și echipamente necesare pentru deservirea locomotivelor. Locomotivele vor fi livrate până la sfârșitul lunii iulie 2020, o parte din ele vor ajunge la CFM mai devreme.
În prezent, CFM formează echipa de specialiști care vor urma instruiri la producătorul locomotivelor, uzina companiei americane General Electric din Kazakhstan.
Locomotivele vor compensa deficitul acut al capacității de tracțiuni care-l confruntă în prezent CFM și vor influența direct competitivitatea întreprinderii.
La nodul feroviar Basarabeasca sunt angajate 1535 de persoane. Fondul salarial pe nod este de cca 7 milioane de lei. Nodul a fost asigurat cu medicamente în sumă de 35586 lei și instrumente pentru activitate în sumă de 64000 lei.
În perioada următoare, angajații nodului vor executa reparația a 350 de vagoane marfare în sumă de 600 mii dolari.
Premierul Chicu, însoțit de președintele raionului, a vizitat și școala de arte din orașul Basarabeasca. Școala, dată în exploatare acum 45 de ani, nu a fost reparată niciodată. În prezent, cei 157 de copii înregistrați fac lecțiile în diferite clădiri și chiar localități.
Ion Chicu a avut o discuție cu directorul școlii pentru a cunoaște în detalii problemele confruntate și cum echipa de pedagogi se isprăvește cu soluționarea lor. Directorul instituției a expus viziunea referitor la modul în care clădirea școlii ar putea fi reparată capital și resursele necesare în acest sens. A fost menționată problema lipsei cadrelor didactice, necesitatea unei săli de coreografie, unei săli de concerte, dar și a unui atelier pentru gravură.
„Vom examina posibilitatea de a reamplasa școala într-o clădire nouă. Evident, va trebui și acel spațiu de adaptat condițiilor Dvs. Mulțumesc pedagogilor că făuriți aici viața, modelați copilași luminați. Trebuie toți să depunem efort acolo unde suntem”, a spus Ion Chicu.
Dina Roșca