Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a avut o întrevedere cu Raportorul Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas Aguilar. La întrevedere a participat şi deputatul Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
Principalele subiecte abordate de interlocutori au vizat situația generală a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, în special percepția lor socială, accesibilitatea, calitatea serviciilor, participarea la luarea deciziilor, educația incluzivă etc. Un subiect aparte al discuțiilor s-a referit la proiectul de lege cu privire la ajustarea cadrului normativ național la prevederile Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
„Țara noastră a înregistrat progrese în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități. În ultimii ani, am elaborat și modificat o serie de legi, am ratificat, în 2010, Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, a fost creat Consiliul național pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și Serviciul social de suport „Echipa mobilă”. De asemenea, a fost implementat Programul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. Cu toate acestea, mai avem restanțe la care muncim și, cu suportul dumneavoastră, sper să reușim soluționarea acestora” a menționat Liliana Palihovici.
La rândul său, Catalina Devandas Aguilara a reiterat susținerea ONU pentru îmbunătățirea în continuare și consolidarea domeniului protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități în Republicii Moldova.
„Rolul Parlamentului în promovarea politicilor prietenoase persoanelor cu dizabilități este crucial. Sunt sigură că veți depune toate eforturile necesare pentru ca drepturile fundamentale ale omului să fie respectate la toate nivelele. Am primit asigurarea ministerelor de resort în susținerea pledoariilor pentru o mai bună și deplină incluziune a persoanelor cu dizabilități în societate”, a spus oficialul.
Vicepreședintele Comisiei parlamentarea protecție socială, sănătate și familie, Vadim Pistrinciuc a punctat importanța campaniilor de informare în masă, de sensibilizare și creștere a conștientizării opiniei publice privind drepturile fundamentale ale omului, precum și ale persoanelor cu dizabilități.
„La nivel local, în comunități, oamenii încă sunt reticenți față de persoanele cu dizabilități. Acest lucru este îngrijorător. Prin exemple pozitive, putem schimba percepția generală față de persoanele cu anumit handicap”, a precizat Vadim Pistrinciuc.
Vizita în Republica Moldova a Raportorului Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități are drept scop documentarea procesului de implementare a Convenției internaționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități de către țara noastră, inclusiv capacitatea juridică a acestora și acomodarea rezonabilă.
Dina Roşca