Printre oamenii mari, care au devenit faimoși, oameni de afaceri de succes și extrem de bogați, sunt și moldoveni. De exemplu, Samuel Zemurray (Sam Zemurray), originar din Chișinău, a creat cea mai mare companie de banane din lume. El este cunoscut în întreaga lume ca «Sam, the banana man»(Sam, magnatul bananelor) și a intrat în istorie drept cel mai mare exportator de banane de pe glob la mijlocul secolului XX.
Samuel Zemurray s-a născut în 1877 la Chișinău, într-o familie săracă de evrei și a fost numit Schmiel Zmura. În 1891 familia sa a emigrat în SUA și s-a stabilit în orașul Selma, Alabama. Acolo, tânărul imigrant s-a angajat pentru un dolar pe săptămână ca vânzător, comercializa ustensile din staniu pentru crescătorii de porci, astfel a început să caute drumul său în afaceri.
În 1899, Sam s-a mutat în orașul Mobile, Alabama, acolo cumpăra banane supra-coapte pe care apoi le vindea micilor comercianți. Primul său venit a constituit 35 de dolari.
După mai mulți ani, Murray s-a mutat la New Orleans, Louisiana, unde a semnat un contract cu United Fruit Company, care prevedea comercializarea bananelor băcăniilor. În 1900, unindu-și forțele cu Eshbellom Habberdom, tânărul om de faceri în vârstă de 22 de ani și-a cumpărat două nave comerciale și a început să transporte banane de pe plantațiile din Honduras cu vânzarea ulterioară în orașele Mobile și New Orleans. Partenerii au luat un împrumut de 2000 $ și în 1910 au cumpărat 5000 de acri de plantații de banane și au fondat Cuyamel Fruit Company, condusă de Zemyurrey.
Pentru a crește volumul ofertei și îmbunătățirea calității bananelor, Murray a cumpărat un sistem de irigare foarte scump, iar în 1922 a cumpărat două companii de fructe.
În 1929 Camel Fructe avea deja 13 nave de mari dimensiuni cu care transporta bananele în porturile Honduras, Nicaragua, Antile și New Orleans; el deținea plantaţii de trestie de zahăr, cacao şi fabrici de prelucrare a acestora. În timp ce Cuyamel Fruit Company se dezvolta rapid, acțiunile United Fruit Company au scăzut semnificativ.
Cuyamel Fruit și puternica Unite Fruit Company, fondată în 1899, au început să interfereze una cu cealaltă. Astfel, United Fruit Company a decis că cea mai bună soluție ar fi cumpărarea companiei Cuyamel Fruit. În anul 1930 Zemyurrey vinde compania sa în schimbul a 300 000 de acțiuni ale United Fruit Company, devenind cel mai mare acționar al acestei companii și un membru al consiliului de administrație. Această tranzacție şi azi este explicată în cărţile de economie ca efectul „peştele care a mâncat balena”. În acel moment, averea sa a fost estimată la 30 de milioane de $. După această tranzacție, Zemyurrey s-a retras în New Orleans, unde sa dedicat filantropiei.
În 1932, după prăbușirea piețelor în mijlocul Marii Crize acțiunile companiei au scăzut semnificativ. În 1938, Sam Zemyurrey a fost ales președinte al companiei United Fruit Company. După aceea el a efectuat un șir de reforme dure, înlocuind o mare parte din personalul companiei. Drept rezultat, stocurile au început să crească din nou. Astfel, compania a devenit cel mai mare producător, furnizor și distribuitor de banane.
Câteva luni mai târziu autoritățile din Costa Rica au aprobat un contract cu Fruit Company Unite, ceea ce a permis dezvoltarea industriei de banane de-a lungul coastei Pacificului, creând “centura de banane” din Caraibe. Compania a primit 3.000 de acri de teren pentru construcția de căi ferate, șantiere navale și depozite. Acest proiect a fost finalizat în 1942 și costa în jur de 15 milioane. Zemyurrey a extins sfera de activitate a companiei incluzând transportul și comercializarea produselor din cacao, precum și alte produse tropicale.
În 1946, compania avea angajați 83 000 de oameni, deținea 116 214 de acri de plantații de banane, 95 000 755 de acri de plantații de trestie de zahăr, precum și 48 260 de acri de plantații de cacao. În acea perioadă, cifra de afaceri a companiei era mult mai mare decât venitul țărilor din America, motiv pentru care aceasta avea o influență politică enormă în aceste țări, la acel moment era cunoscută sub numele de „republică bananieră”. Ca urmare, impactul United Fruit Company a jucat un rol important în viața politică a acestor țări, inclusiv a Statelor Unite ale Americii în pregătirea unei lovituri de stat în Guatemala în 1954.
Compania a fost profitabilă până când în 1974 Uraganul Fifi a spălat toate plantațiile din Guatemala și Honduras. În 1975 compania a înregistrat pierderi de 70 de milioane. Totuși, compania a supraviețuit și în 1984 a fost transformată în Chiquita Brands International, cel mai mare producător și distribuitor de banane din lume.
A părăsit Chișinăul pe când damele purtau corsete. Schmiel Davidovich Zmuro a trăit până la zborul lui Gagarin în Cosmos. El a murit pe 30 noiembrie 1961, la vârsta de 84 de ani. Samuel Zemurray a intrat în istorie ca fiind cel mai mare exportator de banane de pe glob la mijlocul secolului XX.
Din 1904 Sam a fost căsătorit cu Sarah Weinberger, au avut o fiică și un fiu. Fiul, care a servit în forțele aeriene, a fost ucis în timpul celui de-al doilea război mondial. Fiica, Doris Zemyurrey Piatra (1909-1994) a fost un arheolog american proeminent și etnograf, director al Muzeului Național din Costa Rica, autorul a numeroase lucrări despre civilizațiile precolumbiene.
Apropo, Murray a sponsorizat expedițiile arheologice din America Latină, pentru a promova protecția ruinelor civilizației Maya, a fondat un centru pentru studiul culturii Maya, precum și un centru de cercetare la Universitatea Tulane. De asemenea, el a fost fondatorul Școlii Superioare de Agricultură din Honduras (Escuela Agrícola Panamericana, 1941), a clinicii de copii din New Orleans (New Orleans Child Guidance Clinic), etc.
În 2012 scriitorul Rich Cohen a publicat biografia lui Samuel-Zemyurreya. “Când Samuel Zemyurrey a venit în America în 1891, era înalt, deșirat și fără nici un ban. Când a murit în casa lui mare din New Orleans cu șaizeci și nouă de ani mai târziu, el era unul dintre cei mai bogați, cei mai puternici oameni din lume … ” Cartea se numește “Peștele care a înghițit balena: Viața regelui bananelor ” (Original «The Fish That Ate the Whale: The Life and Times of America’s Banana King»), potrivit www.vicer.ru.
Traducere și adaptare: Elena Ivanov/Provincial.md