Conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și-a prezentat prioritățile și a trasat principalele obiective pe care le are în vedere această instituție pentru anul în curs. În cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul Ruxanda Glavan și de vice-miniștrii Sergiu Sainciuc, Gheorghe Țurcanu și Laura Grecu au fost enumerate cele mai importante măsuri pe care conducerea ministerului le va implementa în domeniul protecției sociale, respectiv în reformarea și îmbunătățirea cadrului normativ existent.
Potrivit Ruxandei Glavan, prioritatea zero pentru ministerul pe care îl conduce va fi susținerea politicilor sociale pentru familiile cu copii. În acest scop MMPSF și-a propus pentru 2015 următoarele obiective:
– modificarea îndemnizației unice la naștere până la 5500 de lei;
– admiterea în creșe a copiilor de la 1 an și șase luni, în prezent aceștia fiind primiți de la vârsta de 3 ani;
– acordarea pentru tații copiilor a unui concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice.
În opinia ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei aceste măsuri vor avea rolul să ofere părinților și copiilor sprijinul necesar pentru ca ei să beneficieze de toate condițiile necesare pentru un trai decent acasă.
O altă prioritate a MMPSF pentru 2015 este perfecționarea legislației muncii în vederea ajustării ei la directivele UE. Pentru a asigura un echilibru între drepturile, interesele, obligațiunile și responsabilitățile angajatorilor și ale salariaților, ministerul a propus modificarea și schimbarea a 40 de articole din Codul Muncii.
De asemenea, în domeniul salarizării, urmează să fie implementate normele salariale prevăzute conform legislației în vigoare pentru angajații din sectorul bugetar. În sectorul real începând cu 1 mai urmează să fie stabilit cuantumul minim garantat al salarizării în mărime de 1900 de lei. Măsurile indicate vor asigura un salariu mediu pe țară de 4500 de lei.
O prioritate pentru Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va fi îmbunătățirea actualului sistem de pensii. În acest sens, conducerea MMPSF a anunțat că va pune accent pe două măsuri de reforme:
– instituirea pensiei de bază care va fi plătită într-o sumă fixă tuturor pensionarilor pentru limită de vârstă și care va înlocui actualul supliment la pensie în valoare de 100, 120 și 180 de lei;
– introducerea noțiunii de ”pensie maximă”, respectiv plafonarea pensiilor valoarea cărora a atins cifra de 5 salarii medii pe economie.
Pe lista priorităților MMPSF se află și crearea Agenției Naționale de Asistență Socială care va avea rolul să evalueze calitatea muncii asistenților sociali. De asemenea, în atribuțiile Agenției va intra și gestionarea activităților a 16 instituții din subordinea MMPSF, inclusiv a internatelor psiho-neurologice, a caselor de tip internat pentru copii, a centrelor sociale și a centrelor de reabilitare pentru persoane vârstnice.
Pe lista de priorități a MMPSF va continua să fie și combaterea muncii la negru. Un prim pas anunțat de conducerea ministerului este crearea echipelor multidisciplinare în fiecare raion, care vor avea misiunea să combată acest fenomen.
În finalul conferinței de presă, echipa de conducere a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și-a exprimat speranța că, prin aceste dar și alte acțiuni, sistemul de protecție socială din Republica Moldova se va ajusta tot mai mult la standardele europene.
Diana Mnteanu
Ambitii mari are aceasta Glavan, sper sa nu intimpine aceleasi piedici din partea colegilor de guvern, pe care le-a intimpinat si fosta ministru Buliga. Caci doar cu astfel de majorari se va putea recistiga increderea cetatenilor in institutia MMPSF.
Planurile ii sunt grandioase lui Glavan sa vedem cum va sta si la capitolul realizari, multi spun la inceput multe, promit marea si sarea da in final, nimic….
Pavel, da cresterea indemnizatiei la nastere iti par vorbe in vint, da cresterea pensiilor? poate ca sunt unii care spun si nu fac nimic, dar nu e cazul si a noului ministru..
Cred c-o sai reusesca, la fel cu i-a reusit cu indexarea pensiilor, care a intrat in vigoare din 1 aprilie anul curent.
Bine , nu e o majorare enorma ,dar un prim pas s-a facut.
poate ca cresterea acestor indemnizatii si indexarea pensiilor nu e atit de semnificativa, dar totusi s-a facut ! Adica se poate , trebuie doar vointa si munca grea, Glavan pare a avea aceste calitati . Dar cum s-a spus mai sus, sa nu i sa se puna pedici , asta e principalu
sunt niste prioritati necesare, e bine ca pune in evidenta importanta majorarilor, mai ales pentru mamici. Si un 5500 de lei, asta e cit de mica crestere, dar cit de importanta.
E bine si asta tinind cont de realitatile economice moldovenesti.