Astăzi, 4 noiembrie 2016 la Chișinău este convocat atelierul privind Indicatorii Creșterii Verzi, organizat în parteneriat cu Secretariatul OECD şi desfășurat în cadrul proiectului regional ”Ecologizarea economiei în vecinătatea estică”(EaP GREEN), finanțat de Comisia Europeană.
Proiectul oferă asistentă țărilor din cadrul Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) în promovarea şi integrarea principiilor Economiei verzi în sectoarele economiei naționale, și în decuplarea creșterii economice de degradarea mediului și epuizarea resurselor.
Componentele proiectului sunt implementate de partu instituții internaționale CEE ONU, UNEP, OECD şi UNIDO, fapt care dă acțiunilor o mai mare amploare şi durabilitate.
Tema atelierului de astăzi face parte din lista acțiunilor realizate de către OECD și este dedicat unei etape importante din procesul de implementare a principiilor economiei verzi în sectoarele economiei, şi anume, identificarea Indicatorilor Creșterii Verzi pentru evaluarea performanțelor şi raportarea privind creșterea verde în Moldova, examinării posibilității integrării indicatorilor creșterii verzi în sistemul de raportare regulată în domeniul mediului. O astfel de ședință a Grupului de Lucru, întru-un format lărgit, a avut loc acum câteva luni, când au fost examinate şi aprobate acțiunile naționale pentru Conferința Miniștrilor de mediu de la Batumi.
Participanți la eveniment sunt majoritatea Membrilor Grupului de Lucru inter-ministerial privind dezvoltarea durabilă şi economia verde, reprezentanții instituțiilor interesate, colegii de la Secretariatul OECD. Scopul enunțat al întrunirii este ca în baza experienței acumulate la nivelul țărilor OECD, dar şi a rezultatelor practice din proiectele similare din regiune, să se poată conveni asupra unei liste complete şi reprezentative de indicatori, care să fie aplicată și în Republica Moldova.
Aspectele importante, abordate la întrunirile şi ședințele precedente şi aprobate la Conferința de la Batumi, cum ar fi cadrul instituțional pentru economia verde, elaborarea Foii de parcurs, promovarea agriculturii ecologice, implementarea măsurilor de eficiență energetică şi de producere mai pură, evaluarea strategică de mediu – au devenit priorități naționale şi au fost recunoscute în plan internațional.
În acest proces este foarte reprezentativă continuitatea colaborării cu toate instituțiile implicate la nivel național şi internațional cu angajamente privind promovarea măsurilor de dezvoltare economică verde, inclusiv punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Elaborarea Indicatorilor creșterii verzi se încadrează şi în procesul de elaborare a țintelor naționale pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, proces care decurge acum în paralel în Republica Moldova, fiind coordonat de Cancelaria de Stat. Astfel, un şir de indicatori vor fi similari, ei se vor regăsi în ambele liste, astfel având pârghia de monitorizare a obiectivelor de mediu şi de dezvoltare economica durabilă a tării.
La finele zilei de astăzi se va conveni şi asupra următorilor pași în acest proces de promovare a Economiei verzi în Moldova şi de implementare a Proiectului EaP GREE.