“Cine a furat miliardul și de ce a fost arestată o singură persoană?” Aceata este doar una dintre întrebările adresate deputatului liberal Roman Boțan, de către un grup de elevi din raionul Orhei care au vizitat ieri, 7 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova.
De asemenea, a fost întrebat și “De ce nu se majorează pensiile și salariile?”, “De ce se scumpește energia electrică?”, “Când va fi numit un nou Guvern?”, “Prin ce se diferențiază Partidul Liberal de celelalte partide?”, “Care a fost ultima lege adoptată pentru copii?”, etc.
Deputatul povestește pe blogul său că în cadrul sărbătorii, din 22 noiembrie, de marcare a 545 de ani, de la prima atestare documentară a s. Mîrzești, r. Orhei, la care a participat, a promis, la inițiativa lui Sergiu Miron, vicepreședinte al raionului Orhei, organizarea pentru tinerii din localitate a unei vizite în sediul Parlamentului.
“Promisiunea a fost îndeplinită. La eveniment au participat 78 de tineri din mai multe localități din raionul Orhei (s. Seliște, s. Lucașeuca, s. Mîrzești, s. Mîrzaci, s. Vatici, s. Tabăra), fapt binevenit și necesar”, a declarat deputatul.
Boțan mai povestește că, reprezentanții Secretariatului Parlamentului au prezentat date din istoria instituției și au fost foarte receptivi la întrebările elevilor.
“Am vizitat sala în care, aleșii, fac declarații de presă, iar tinerii au preluat rapid rolul deputaților cu discursuri despre viitorul Republicii Moldova. În sala de ședințe a Parlamentului, tinerii au ocupat fotoliile de deputat, iar subsemnatul, am vorbit, pentru prima data în fața unui asemenea frumos public, de la tribuna centrală. Am vorbit despre activitatea de parlamentar, despre fracțiunea din care fac parte și de ce m-am implicat în politică”, a menționat liberalul.
Ce ține de întrebări și discuții, el afirmă că maturitatea cu care gândesc acești copii surprinde, viitorul, indiferent de orice, trebuie să fie mai bun și ei sunt garanția cestuia. “Am abordat tema integrării europene a Republicii Moldova, am discutat despre modelul german prin care două state, divizate împotriva voinței cetățenilor săi, asemenea României, s-au regăsit în Uniunea Europeană. Germania vestică, fiind membră UE, iar Germania estică a revenit în acest spațiu prin reîntregire. Analogia cu cele două state românești este una firească, doar că pentru aceasta, conform art. 142 al Constituției, reunirea trebuie să purceadă calea unui referendum național”, mai scrie politicianul.
În finalul ședinței, tinerii, asemenea deputaților Sfatului Țării, printr-un vot simbolic, au votat pentru unirea Republicii Moldova cu România.
Dina Roșca