Centrul Național de Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, realizează primul Studiu național privind consumul de sare în rândul populației din Republica Moldova. Studiul include colectarea probelor de urină si de sare de la peste 2000 de persoane adulte.
Participanții la studiu sunt selecți aleatoriu din localitățile rurale și urbane de către intervievatori, care sunt lucrători medicali cu experiență în colectarea datelor la nivel populațional. În acest context, populația este îndemnată să manifeste deschidere și să contribuie la colectarea datelor!
Ministerul Sănătății menționează că, reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială și conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă și de rinichi. Rezultatele acestui studiu vor fi folosite la monitorizarea și evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriției și bolilor netransmisibile și a tendințelor privind starea de sănătate a populației.
Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dezabilității și mortalității premature în Republica Moldova. Maladiile cardiovasculare și cele de rinichi afectează circa 40% din populația adultă din țară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.
Elena Ivanov