După ce a lucrat patru ani în Cipru, Spania și Germania, un locuitor din Pleșcoi s-a întors în România, unde face mici tradiționali.
Anul trecut, Ilie Gheorghe a obținut atestatul de producător tradițional pentru fabricarea micilor de casă, din care a dezvoltat o afacere de succes.
La magazinul său, un kilogram de mici costă 20 lei, cu o rată de profit de numai 10%, pentru că nu poate face rabat de la ingredientele folosite la prepararea micilor tradiționali.
Gheorghe Ilie a povestit că ideea de a începe o afacere cu mici tradiționali i-a venit în urmă cu câțiva ani.
“Sunt atâtea probleme în jurul micilor. Acum câțiva ani, când erau discuțiile alea prin presă, că micul nu trebuie să fie al românilor, că se pun aditivi și bicarbonat în ei, că acum micii românești nu mai sunt din carne, m-am gândit să fac o documentație și să o depun la autorități. Am studiat foarte bine istoricul lor, apoi am făcut un caiet de sarcini cu o rețetă mai veche, cum erau micii când au apărut ei pe teritoriul nostru, rețetar în care folosesc doar ingrediente naturale, după care am depus acest caiet de sarcini la Ministerul Agriculturii, pentru a primi un atestat care garantează că eu produc micii tradiționali”, a mai spus antreprenorul.
Potrivit acestuia, dosarul de atestare depus la Ministerul Agriculturii nu l-a costat “niciun leuț ca bani”. A plătit în schimb aproximativ 300 de lei pentru probele luate din mici cei de la DSV, care i-au eliberat autorizația că micii tradiționali sunt buni pentru consum public.
De asemenea, perioada de aprobare a dosarului a fost de trei săptămâni.
Sursa: greatnews.ro