In urma cu cinci ani, Ioan Cont, din Cluj, a inceput sa cultive ricin doar in scopuri decorative. Dupa mai multa documentare, clujeanul a descoperit potentialul urias al acestei plante si s-a decis sa infiinteze o cultura pe aproape un hectar. In prezent, culege roadele acestei idei de afaceri profitabile: peste 11.000 de euro anual. Mai mult decat atat, Ioan Cont si-a dorit sa impartaseasca din experienta acumulata, de aceea a infiintat chiar in acest an o asociatie nationala dedicata cultivatorilor de ricin.
„Am inceput sa cultiv ricin pur si simplu intamplator, acum cinci ani, ca planta ornamentala. Asa am inceput. M-am documentat singur si am descoperit potentialul acestei plante. In prezent detin 8.000 de mp cu ricin, si chiar imi doresc sa extind cultura. E o cultura profitabila, in conditiile in care samanta pentru ulei de ricin se vinde cu 25-30 lei/kg. Daca ai o recolta de circa 2,5 tone pe hectar, poti sa ajungi la un venit de 50.000 lei. Eu zic ca e o suma frumusica”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Cont.
Inainte de Revolutie, cultura ricinului pentru ulei ocupa locul 3 dupa floarea soarelui si in. Originar din India, China si Africa, ricinul este un arbust laticifer, care poate atinge inaltimea de 10-12 m, cu o coroana de pâna la 4-5 m diametru. In România, ricinul este cultivat ca planta anuala cu o perioada de vegetatie cuprinsa intre 150-250 zile. Radacina ricinului este pivotanta si patrunde in pamânt pâna la adâncimea de 2,5-3 m, cu ramificatii laterale pâna la 1 m.
Pentru a se dezvolta armonios, ricinul are nevoie de temperaturi ridicate pe intreaga perioada de vegetatie, planta fiind deosebit de sensibila la ingheturile tarzii de primavara. O cerinta de asemenea importanta a ricinului este si umiditatea, mai ales in timpul cresterii partii vegetative a plantelor.
Din punct de vedere al solului, terenul favorabil infiintarii culturii de ricin trebuie sa fie mijlociu, permeabil, fertil, profund (cu apa freatica sub 1,5 m) si pH-ul de 6-7. Sunt contraindicate atat solurile prea usoare, nisipoase, cat mai ales cele grele, cu apa stagnanta, reci, ca si saraturile.
„Perioada optima in care putem semana ricinul este ultima decada a lunii aprilie si prima decada din luna mai, in functie de conditiile climatice ale anului agricol. Trebuie de asemenea sa ne asiguram ca temperatura dimineata, la ora 8, este 3 zile consecutiv, peste 10-12 grade Celsius. Planta infloreste in luna iulie si isi mentine florescenta pana la sfarsitul lunii august, cand se formeaza recemul de seminte”, ne-a declarat cultivatorul clujean.
Pregatirea solului pentru infiintarea culturii de ricin trebuie realizata in toamna si incepe cu o aratura adanca, de circa 30 cm. Ulterior, in primavara, solul se pregateste prin 1-2 lucrari cu grapa cu discuri (prin discuire), iar inainte de semanat se poate executa o lucrare de maruntire cu combinatorul, la adâncimea de 9-10 cm. De asemenea, pana la semanarea propriu-zisa, este important ca solul sa se mentina afanat si curat de buruieni. De asemenea, pentru o cat mai buna dezvoltare a culturii, Ioan Cont recomanda ca inainte cu o saptamana de plantarea sa se incorporeze in sol si gunoi de grajd bine fermentat.
Densitatea de plantare pe care o foloseste fermierul clujean este de 70 – 80 cm intre rinduri si de 40 – 50 cm intre plante pe rind, astfel ca pentru un hectar sunt necesare circa 15 kg de samanta. Costul unui kilogram de samanta ajunge si la 450 de lei, insa acesta poata scadea in toamna si la 200 de lei. La un calcul simplu, pentru infiintarea unui hectar de ricin, un agricultor va avea nevoie doar pentru materialul saditor de cel putin 3.000 – 4.000 de lei.
„Eu recomand ca inainte de insamintare sa se tina semintele in apa calduta, timp de 24 ore, pentru a se inmuia coaja si astfel sa se grabeasca rasarirea. Adancimea la semanat este de 6 – 7 cm in functie de distantele de semanat si soiul de ricin. In anii secetosi si pe terenurile mai usoare, insamintarea trebuie facuta mai adanc, la 8 – 10 cm”, ne-a mai spus Ioan Cont.
Recoltarea ricinului se poate face manual sau mecanizat. Recoltarea manuala se face esalonat, la coacerea (brunificarea) tuturor capsulelor dintr-un racem, când umiditatea semintelor este sub 13-15%. Fructele recoltate se usuca la soare, apoi se decapsuleaza cu batoze speciale. Recoltarea manuala necesita un volum mare de forta de munca (125 ore om/tona de fructe recoltate).
Astfel, productia de ricin pe un hectar poate ajunge la 2.000 de kilograme de boabe, insa intr-un an favorabil, aceasta poate fi si mai mare „Productia la ricin se situeaza undeva la 2 – 2,5 tone de boabe. Daca se vinde cu circa 25-30 de lei, tot reusim sa scoatem in jur de 50.000 de lei pe hectar. Se poate realiza si ulei, care acesta se vinde de exemplu cu preturi de la 150 de lei in sus kilogramul. Dintr-un kilogram de seminte se scot cam 0,5 kg de ulei”, explica Ioan Cont.
Pentru a sprijini si alti cultivatori de ricin, fermierul clujean a infiintat si Asociatia Nationala a Cultivatorilor de Ricin „Ecorinus”, membri acestora urmand sa aiba in viitorul apropiat cel putin 1 hectar cultivat cu aceasta planta. „Ne dorim sa cultivam tot mai mult, mai ales ca Romania consuma in prezent doar ricin din import”, ne-a mai spus Ioan Cont. Acesta estimeaza ca la ora actuala exista circa 120 de cultivatori de ricin la nivel national.
Ricinul se cultiva in scop ornamental, pentru frumusetea plantei, si in scop industrial si medicinal, datorita valorii terapeutice si a utilizarii uleiului extras din semintele de ricin drept combustibil. Important de precizat este ca semintele de ricin va pot cauza moartea, iar extragerea uleiului trebuie facuta doar in laboratoare specializate.