Peste 200 de copii din satul Izvoare, raionul Florești, se bucură acum de locuri de joacă bine amenajate, unde își pot petrece timpul liber în siguranță și confort, datorită Programului Național „Satul European Expres”.
Totodată, datorită Programului Național „Satul European”, ediția I, administrația locală a implementat un proiect de construcție a rețelei de iluminat public în acest sat cu o populație de aproximativ 2000 de locuitori.
Primul proiect a inclus amenajarea a două terenuri de joacă: unul la grădiniță, care este frecventată de circa 80 de copii, și altul într-un loc public din sat. În cele două locații au fost instalate leagănuri, tobogane, caruseluri, nisipiere, bănci și scaune.
Astfel, joaca în aer liber a devenit pentru copiii din sat nu doar o activitate distractivă, ci și una sigură și reconfortantă. În plus, la grădiniță a fost construit și un foișor mare, unde copiii se pot simți confortabil pe timp de ploaie sau în zilele mai însorite. Aceste noi facilități în aer liber permit educatorilor să aplice noi metode de dezvoltare a abilităților fizice și motorii ale copiilor.
În cel de-al doilea proiect, realizat în satul Izvoare, prin Programul Național “Satul European”, ediția I, a fost construită o rețea de iluminat public, pe o lungime de 3,5 km. Au fost instalați 15 piloni noi pentru linii electrice și montate peste 100 de corpuri de iluminat stradal. Acum, de iluminat nocturn beneficiază nu doar gospodăriile casnice, ci și instituțiile importante din sat, precum grădinița, școala, primăria, oficiul medicilor de familie, casa de cultură, oficiul poștal, biserica, centrul comercial, fiind iluminat pe timp de noapte și noul teren de joacă din localitate.
Primarul localității, Sergiu Strechi, subliniază că cele două proiecte implementate în satul Izvoare au adus beneficii semnificative atât adulților, cât și copiilor, contribuind la creșterea gradului de siguranță în comunitate.
”Astfel, siguranța localnicilor a crescut semnificativ, fiindu-le facilitate deplasările pe timp de noapte. Pe lângă aceasta, iluminatul modern aduce economii bugetului local, iar banii economisiți acum putem sa-i investim pentru a aplica la alte proiecte. Totodată, terenurile de joacă au adus bucurie enormă copiilor și părinților, care se întâlnesc și socializează în aceste locuri. De asemenea, proiectele sunt un exemplu pentru localitățile vecine, atrăgând interesul și aprecierea altor administrații locale. Cu resursele financiare ale satului, nu am fi reușit niciodată să implementăm astfel de proiecte, iar pentru acest sprijin suntem recunoscători Guvernului Republicii Moldova”, a adăugat primarul.
Valoarea totală a investiției în cele două proiecte se ridică la aproximativ 800 de mii de lei. Din această sumă, 770 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar comunitatea a contribuit cu aproximativ 30 de mii de lei.