Academicianul Mitrofan Ciobanu a fost solicitat de www.provincial.md să se pronunţe asupra preconizatei reforme a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).
„Văd asta ca un pas greșit, va da urmări negative. O astfel de practică a făcut-o cândva Ceaușescu. Peste un tip oarecare unele institutele au dispărut, savanții au plecat peste hotare, au ocupat posturi acolo destul de bune, șefi de departamente, etc. România, ca țară puternică financiară, peste un anumit timp, au recreat-o din nou, dar, totuși, au avut și ei de pierdut. Ei toți au văzut că totuși sunt efecte negative și au întors Institutul înapoi Academiei. O să rămână țara fără expertize argumentate, fără academicieni. Cine o să le facă, dacă nu vor fi institute specializate, unde o să mergem să le realizăm?”, a declarat el.
În opinia sa, „se întâmplă uneori să nu existe cale de mijloc – ori dreapta, ori stânga”. „Trei nu se împarte la doi. De exemplu, peste hotare nu sunt institute în cadrul unor academii, dar în SUA în fiecare universitate este și o academie de ştiințe, fiecare stat are două universități – una de stat și una privată. Acolo diferența nu este mare, fiindcă fondul științific le finanțează toate proiectele – și dintr-o categorie și din alta”, a menţionat el.
Academicianul a spus că „nu putem să fim așa de bogați ca să putem crea institute de cercetare fundamentale cu mulți colaboratori”. „Nu e țara noastră încă cu așa economie, dar dacă țara este independentă, ea trebuie să aibă și o expertiză independentă. La unele propuneri de peste hotare, experții din țara noastră trebuie să vină cu expertize. De multe ori ne grăbim să distrugem, dar nu ne gândim ce consecințele grave vor fi mai târziu”, a adăugat Mitrofan Ciobanu.
Anastasia Borta