Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul proiectului GIZ „Îmbunătățirea siguranței alimentelor în Republica Moldova” , continuă implementarea celor mai bune practici europene în domeniu. Pentru prima dată, ANSA a elaborat listele unităților (operatorilor) autorizate din Moldova pentru a le face publice.
ANSA menționează că această procedură este practicată de toate țările membre a Uniunii Europene și se urmează același standard de elaborare a listelor, stabilit în Specificația Tehnică SANCO/2179/2005.
Listarea unităților autorizare a fost realizată din mai multe motive și are următoarele scopuri:
- Rolul de analiză – acestea oferă posibilitatea de a observa anumite tendințe și de a reacționa corespunzător atunci când va fi necesar;
- Rolul de planificare – acestea vor ajuta la planificarea controalelor oficiale și a monitorizării, precum și calcularea numerelor de mostre pe fiecare raion pentru a fi testate în laboratoare cu scopul de monitorizare;
- Transparență pentru consumatori și comercianți. Consumatorii și comercianții din Moldova trebuie să cunoască care este statutul unității active pe piață la capitolul autorizare;
- Informarea consumatorilor. O unitate autorizată înseamnă că un produs este fabricat în această unitate cu respectarea regulilor stabilite de igienă și este inofensiv pentru consumul uman.
Actualizarea listelor se va efectua permanent, chiar în ziua când au fost autorizate unități noi (sau au fost retrase autorizații), ori în ziua următoare cel târziu. Conducerea ANSA este sigură că publicarea listelor va contribui la sporirea nivelului de siguranță a alimentelor precum și la sporirea cifrei de afaceri a operatorilor din acest domeniu.
Listele operatorilor pot fi accesate la rubrica Direcţia Supravegherea Unităţilor de Producere a Alimentelor de Origine Animală, accesând acest link.
Diana Munteanu