Pentru participare în concursul de admitere la studii superioare, în sesiunea de bază, în universitățile din țară au fost depuse cca 24 mii de cereri. Potrivit datelor comisiilor de admitere, la 6072 de locuri bugetare alocate de Guvern pentru înmatriculare la studii superioare de licență s-au înregistrat 17 173 de cereri. În instituțiile private la 3105 de locuri planificate pentru înmatriculare au fost depuse 1886 de cereri. La studii superioare de master continuă depunerea dosarelor pentru participare la concurs. La ziua de azi au fost depuse cca 5000 de cereri.
În instituțiile de învățămînt superior publice cele mai multe cereri pentru participare la concursul de admitere la studii superioare de licență au fost depuse la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI.
În instituțiile de învățămînt superior private, cele mai multe cereri, în raport cu numărul de locuri planificate, au fost depuse la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea Cooperatist- Comercială din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere”.
Cele mai solicitate specialități sînt: finanțe și bănci, contabilitate, stomatologie, farmacie, medicină generală, drept, limbi moderne, tehnologii informaționale, arhitectură, electroenergetică, tehnologia și managementul alimentației publice etc.
În rîndul specialităților pedagogice, un număr mai mare de cereri au fost depuse la limbi moderne, pedagogia învățămîntului primar, pedagogie preșcolară, limbi și literaturi, psihopedagogie.
Putem constata că în ultimii 2-3 ani tot mai solicitate sînt specialitățile din domeniul tehnologiilor informaționale. Aceasta se datorează avantajului angajării imediate după finalizarea studiilor în cîmpul muncii. Locuri la buget la specialitățile domeniului respectiv oferă 9 instituții de învățămînt superior de stat.
În ultimii ani candidații la studii superioare aleg pentru formare profesională specialități prestigioase din punct de vedere financiar, solicitate de piața muncii, fapt care demonstrează scăderea raitingului de solicitare a unor specialități aflate în topul solicitărilor în anii precedenți, de ex., relații internaționale sau business si administrare.
Instituțiile de învățămînt superior au făcut publice ordinele rectorilor cu privire la rezultatele înmatriculării după sesiunea de bază a admiterii.
În sesiunea de bază au încheiat admiterea următoarele instituțiile de învăţămînt:
- Academia „Ştefan cel Mare” a MAI
- Academia Militară a Forţelor Armate „Al. cel Bun”
- Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”.
Sesiunea suplimentară a Admiterii – 2015 la studii superioare de licenţă și de master este în desfășurare, rezultatele vor fi anunțate la 31 august 2015.
Pentru sesiunea suplimentară:
14 instituții publice propun 552 de locuri din buget și 1880 de locuri cu taxă;
9 instituții private propun 1124 de locuri.
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va desfășura sesiunea suplimentară în perioada 1-5 septembrie 2015. Pentru concursul sesiunii respective AMTAP propune 17 locuri din buget și 89 de locuri cu taxă.
*Poză simbol
Diana Munteanu