Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă este ideală pentru tăierea de rodire a pomilor fructiferi. Se știe că tăierile la pomii fructiferi trebuie făcute cu cel puțin trei săptămâni înainte de un val de aer înghețat. Astfel, se recomandă ca aceste lucrări să fie făcute de cu toamnă. Totuși, dacă nu ați reușit să toaletați livada, este bine să vă apucați de treabă după jumătatea lunii februarie, când sunt șanse minime ca gerul să se întoarcă.
Prin tăierile de rodire se urmărește atât proporționarea ramurilor de rod, cât și sporirea potențialului pomului toaletat. Se rărește coroana, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură.
Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor uspraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă o roadă mai săracă.Specialiștii atrag atenția că după 5-7 producții mari, pomii nu mai rodesc deloc și se declanșează procesul de uscare prematură, iar coroana se mutilează prin frângerea ramurilor.
Tăierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi. Merii și perii sunt pretențioși la toaletări pentru că în cazul unei supraîncărcări, nu vor mai rodi anul următor, iar fructele vor rămâne firave.
Tăierile la vișin și la cireș nu trebuie să fie intense, pentru că acești pomi suportă greu astfel de intervenții. La acești pomi, tăierile pot fi făcute și la finele verii, după recoltare.
Cel mai mare pericol pentru pomii fructiferi rămân însă tăierile târzii, după înmugurire. Seva bogată din iarnă are tendința să meargă către mugurii din extremitățile noi, iar tăierile vor cauza pierderea acestor substanțe nutritive. Pomul va rămâne slăbit în acel an, fără vigoare și cu fructe mici.
Sursa: agrointel.ro