Folosit ca remediu natural de mii de ani, hreanul este o leguma perena, care se poate utiliza atat in domeniul culinar, precum si in medicina, fiind capabila de tratarea a peste o suta de afectiuni de natura infectioasa. În Moldova aceasta planta se bucura de o solicitare foarte mare in perioada toamnei, atunci cand se foloseste preponderent la prepararea muraturilor.
Pentru a afla mai multe despre aceasta planta radacinoasa StiriAgricole.ro a stat de vorba cu producatorul Ghita Aurel, care detine, la circa 50 km de Bucuresti, o cultura de hrean, pe o suprafata de 1 hectar.
„Hreanul este o cultura mai dificila, mai migaloasa, mai ales daca toata lucrarile se fac manual, nu mecanizat, asa cum e si in cazul meu. Pur si simplu intreaga familie participa la lucrarile din cultura. Acesta este al doilea an de cand cultiv, am inceput cu 25, 50 de ari, iar acum m-am extins la un hectar. Mi-am dorit foarte mult sa am cultura mea de hrean. Din cate stiu, in Romania, cantitati importante pe care le gasim pe piata sunt aduse din Ungaria”, a declarat, pentru sursa citată, Ghita Aurel.
Chiar daca plantele au fost irigate, din cauza vremii caniculare si a lipsei de precipitatii, productia de hrean a cultivatorului Ghita Aurel a avut de suferit. „Anul acesta am udat foarte mult, insa chiar si asa productia va avea de suferit. Este o mare diferenta sa cultivi de exemplu hrean in zona Brasovului, la o altitudine mai mare, unde ai mai multa umezeala, precipitatii, si altceva este sa cultivi in zona de sud a tarii. Cu toate acestea estimez ca voi avea circa 5 tone de hrean la hectarul pe care il cultiv. Sper sa obtin si mai mult”, ne-a mai spus producatorul.
In general, o legatura de hrean este comercializata cu preturi cuprinse intre 3-4 lei, insa cultivatorul Ghita Aurel afirma ca a reusit sa vanda si cu 7-8 lei. „Pretul e in functie de cerere si oferta. Pot spune ca m-am descurcat sa vand cantitatea pe care am avut-o in piete, targuri, angrouri. Problema este ca pe piata noastra vin multe importuri. De asemenea, piata romaneasca e invadata si de hreanul din Brasov, care creste pur si simplu printre cartofi. Acela se colecteaza, se spala si se vinde. Fara sa ai costuri prea mari de productie, normal ca il poti vinde mai ieftin”, ne-a mai spus cultivatorul.
Cele mai bune soluri pentru cultivarea hreanului sunt cele bine afanate si bine aprovizionate cu elemente nutritive, aceste elemente fiind importante in dezvoltarea ulterioara a radacinilor. Chiar daca are nevoie de umezeala si de irigatii, hreanul nu se dezvolta bine pe terenurile unde exista exces de apa. Pentru a obtine o productie buna, se recomanda inaintea plantarii aplicarea a 30-40 tone de gunoi de grajd la hectar. Din punct de vedere al plantelor premergatoare se recomanda tomatele, vinetele, ardeiul mazarea si fasolea.
Pentru plantarea hreanului este necesarea realizarea unor biloane sau a unor straturi inaltate, butasii urmand sa fie plantati la o densitate de 80 cm intre randuri si 35 cm intre plante. Cea mai buna perioada de plantare a hreanului este toamna.
De asemenea, irigarea este un alt aspect important pentru cultura hreanului. Udarea plantelor este necesara imediat dupa plantare, pentru a ne asigura ca butasii se prind. Ulterior, hreanul va fi udat de 3 ori pe saptamana, cu o norma de udare de pana la 350 de metri cubi de apa la hectar.
„Cel mai bine se dezvolta acolo unde exista o clima mai umeda. Cu toate acestea, eu am o balta langa terenul unde cultiv si il ud cu apa calda din balta, care e buna fata de apa rece din fantana. Unde se dezvolta bine cartoful, acolo se dezvolta bine si hreanul”, ne-a mai spus cultivatorul.
Pe perioada vegetatiei, cultivatorul trebuie sa acorde o atentie sporita si lucrarilor de intretinere, in special fata de prasit, pentru a mentine terenul afanat si curat. De asemenea, in cazul aparitiei unor boli (rugina, patare frunze), sunt recomandate substantele organice de combatere, precum zeama bordeleza.
Recoltarea hreanului are loc toamna, in cel de-al doilea an de cultura, in lunile septembrie-octombrie. De asemenea, hreanul poate fi recoltat si primavara, insa aceasta operatiune trebuie realizata inainte de intrarea in vegetatie a plantei (iunie-august). Hreanul se poate pastra cel mai bine in nisip si la umbra.
Radacina hreanului este deosebit de bogata in vitamina C si B, precum si in minerale fier, potasiu,calciu, magneziu. Hreanul contine de 2 ori mai multa vitamina C decat lamaia. Cercetarile au aratat de asemenea ca radacina hreanului contine substante antibiotice naturale, triglicozizi sulfurati, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile si peroxidaza, o substanta antioxidanta foarte valoroasa. Mirosul intepator si gustul iute al hreanului se datoreaza unor compusi chimici, unii dintre ei numiti glucozin.
Firma de producere din Chisinau e in cautarea produsului de hrean intr-o cantitate mai mare.