Voices Plus, un proiect destinat copiilor și profesorilor din cadrul școlilor de muzică și arte din Moldova continuă și în acest an. Inițiat în 2023, proiectul își propune ca până în 2027 să includă prin activitățile sale toate școlile de muzică și arte din țară, circa 90 la număr, ce enumeră circa 20000 de elevi și circa 1500 de profesori la nivel național.
Astfel, potrivit unui comunicat, în acest an vor fi incluse în program 11 instituții din regiunile din centrul țării de la care vor participa 650 de beneficiari, dintre care 500 elevi și 150 de profesori ce vor fi încadrați în 4 activități:
Activitatea 1: Concursuri interne pentru instrumentiști și vocaliști
- 16 noiembrie, Școala de arte ”George Enescu”, Călărași
- 17 noiembrie – Școala de arte ”Tatiana Jereghi”, Cojușna
- 17 noiembrie – Școala de arte ”Eugen Doga”, Strășeni
- 18 noiembrie – Școala de arte din Criuleni
- 19 noiembrie – Școala de muzică ”Filip Todirașcu”, Costeși, Ialoveni
- 19 noiembrie – Școala de arte, Ialoveni
- 20 noiembrie – Școala de muzică ”Gherasim Lupoi”, Orhei
- 21 noiembrie – Școala de arte, Bravicea
- 21 noiembrie – Școala de arte, Sipoteni
Activitatea 2: Atelier ”Hora Culturală”
Realizat în perioada 25-27 noiembrie, atelierul va enumera 30 de profesori, 15 bărbați și 15 femei. O bună parte din participanți vor fi de vârsta 60+, un element prin care dorim să promovăm aspectul intergenerațional, dar și îmbătrânirea activă.
Prin acest atelier vom oferi participanților posibilitatea de a interacționa și a dezbate idei pe subiecte de interes comun ce țin de organizarea școlilor de muzică și artă, dar și de a schimbul de experiență. La atelier vor fi invitați în calitate de vorbitori experți din domeniul culturii, educației, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Pe durata atelierului, profesorii vor crea un cor și vor realiza un concert de colinde pe 27 noiembrie, orele 16.00 la episcopia romano-catolică din Chișinău.
Activitatea 3: Concursul de gală al instrumentiștilor
Pe 1 decembrie, la Academia de Muzică din Chișinău, vom realiza un concurs de gală cu cei mai buni instrumentiști, aproximativ 100 la număr, selectați din cele 11 școli de muzică și artă. Tinerii muzicieni vor fi jurizați de academicieni dar și cei mai importanți manageri ai instituțiilor de cultură.
Activitatea 4: Corul Voices Moldova
Primul cor de incluziune socială prin muzică Voices Moldova revine pentru ediția a 7-a.
100 de copii vor participa în perioada 17-22 decembrie la reședința tradițională de iarnă, dintre care 50 de copii vor fi din edițiile precedente și alți 50 li se vor alătura din școlile incluse în proiect în acest an. Specificul proiectului este de a integra copii din diferite medii sociale, apartenență etnică diversă, inclusiv copii cu dizabilități. Copii vor fi instruiți de cei mai buni experți în domeniu și vor avea ocazia să lucreze cu orchestra de tineret, realizând un concert final la Chișinău Arena pe 21 decembrie.