Vinurile ale, rose și roșii produce în regiunea IGP „Valul lui Traian” au fost supuse unei evaluări organoleptice. Rezultatele degustărilor a confirmat faptul că vinurile sunt de calitate înaltă.
Calitatea vinurilor a fost evaluată în baza unui sistem informațional automatizat, de către o comisie din 7 degustători autorizați, creată de Oficiul Național al Viei și Vinului. Circa 20 de vinării din regiune au prezentat 105 mostre de vinuri, dintre care vinuri albe – 40, rose – 11 și roșii – 54. La eveniment a participat secretarul de stat al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Sergiu Gherciu, experți- degustatori, șefi de producere, ingineri-tehnologi și alți specialiști.
Sergiu Gherciu a transmis felicitări producătorilor de struguri și vinuri din regiunea delimitată IGP „Valul lui Traian”, pentru calitatea înaltă a vinurilor produse în campania vitivinicolă 2022.
Ulterior, oficialul a întreprins o vizită de lucru și la „Vinăria din Vale”, unde a discutat cu fondatorul Vladimir Davidescu despre etapele dezvoltării vinăriei, despre procesarea, testarea şi comercializarea producţiei. Cramele și podgoriile Vinăriei din Vale sunt găsite în zona protejată din sudul țării — Valul lui Traian. Anual, sunt produse circa 1 milion de sticle. Calitatea înaltă a vinurilor este obținută datorită eforturilor a circa 80 de specialiști. Vinurile provin din soiuri autohtone și internaționale — Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Grigio, Saperavi, Riesling, Muscat Otonnel, Rkatsiteli, Feteasca Albă și Feteasca Neagră. În prezent, vinurile sunt apreciate nu doar în Republica Moldova, ci și în țări precum România, Germania, China, Japonia, USA, Canada ș.a.