Astăzi, Depozitul de deşeuri din satul Ţînţăreni este mai modern și mai curat, după ce pe parcursul a 4 ani a trecut printr-un proces de transformare semnificativă.
Procesul de modernizare a început în toamna anului 2019, grație implementării de către Primăria Municipiului Chișinău și Î.M. Regia „Autosalubritate” a unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor, precum și a mai multor proiecte bine stabilite.
Astfel, dacă în 2019 depozitul era într-o stare deplorabilă, iar deşeurile erau împinse/împrăștiate doar cu buldozerele, în 2023 acestea sunt şi presate cu ajutorul singurului compactor din Republica Moldova, achiziționat în acest sens de către Primăria Chișinău.
Anterior pungile din plastic / hârtiile, erau împrăștiate de vânt atât pe raza depozitului, cât și a terenurilor din jurul acestuia. Acum aceste deșeuri sunt bine compactate.
Mai mult, în prezent pentru a nu permite poluarea terenurilor adiacente și răspândirea mirosului, fiecare strat de deșeuri, cu o grosime de 2,5 m, este acoperit și cu un strat de circa 20-30 cm de pământ.
Actualmente tot levigatul care se scurge din deșeuri, în urma descompunerii, ajunge la Stația de tratare a levigatului, construită de către municipalitate pe teritoriul depozitului și este transformat în apa tehnică pură.
În 2019 deșeurile municipale erau transportate la Depozit de o companie contractată de către Î.M. Regia „Autosalubritate”. Acum deșeurile sunt transportate și cu ajutorul celor 8 cap tractoare și 8 semiremorci noi, achiziționate recent de către operatorul municipal de salubrizare.
De asemenea, grație unui contract încheiat de către Î.M. Regia „Autosalubritate”, privind sortarea deșeurilor, acum la Depozitul de la Țînțăreni ajunge o cantitate mult mai mică de deșeuri decât trei ani în urmă.
Totodată, a fost modernizată și platforma de descărcare a deșeurilor, drumul de acces, iar în prezent se lucrează intensiv la fortificarea digului.
În această ordine de idei, depozitul de deșeuri din comuna Țînțăreni a ajuns să reprezinte un model de eficiență și sustenabilitate în gestionarea deșeurilor.
Mai mult, grație implementării proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de către Primăria Municipiului Chișinău și investitorii internaționali, modernizarea depozitului va continua, urmând să atingă standardele europene.