În învățământul universitar din Republica Moldova ar putea fi introdus un curs de terapie ocupațională. Despre asta s-a discutat la o conferință internațională, organizată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
La ședință au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, medici, psihologi și membri ai organizațiilor neguvernamentale care prestează servicii de terapie ocupațională. De asemenea, la discuții a participat și președinta Federației Mondiale de Terapie Ocupațională, Samantha Shann, care a prezentat experiența altor țări în implementarea acestei terapii pe scară largă.
Participanții la ședință au discutat despre aplicarea terapiei ocupaționale la reabilitarea persoanelor cu dizabilități și necesitatea pregătirii specialiștilor în acest sens. De menționat că terapia ocupațională ajută persoanele să dezvolte sau să recupereze anumite abilități necesare desfășurării activităților zilnice. Acest tip de terapie se focusează pe necesitățile fiecărui beneficiar în parte, iar scopul final al acesteia este să contribuie la asigurarea unui stil de viață independent și cât mai eficient.
„Terapia ocupațională cuprinde mai multe domenii – medicină, psihologie, educație. Suntem la început de cale și trebuie să determinăm direcția și resursele necesare, pentru a institui la nivel universitar specialitatea terapie ocupațională. Este nevoie sa determinăm care ar fi modelul care trebuie adoptat pentru Republica Moldova și ar fi cazul să ne documentăm despre experiența internațională. Pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie vom constitui un grup de lucru pentru a promova terapia ocupațională în țara noastră”, a menționat Dorian Istratii, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației și Cercetării, în prezent, unele programe de masterat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport includ module de „terapie ocupațională”.