„Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) pornind de la algoritmul de a efectua misiuni de audit independente, obiective, transparente și profesioniste își desfășoară activitatea în contextul asigurării continuității eforturilor de reformare şi dezvoltare strategică a instituției, pentru a promova standarde înalte de management public financiar, de gestionare a resurselor financiare ale statului și a patrimoniului public a Republicii Moldova”, susțin reprezentanții CCRM, informează PROVINCIAL.
Pentru a asigura calitatea și eficiența activității instituției, Curtea de Conturi declară că s-a alineat la cerințele și rigorile internaționale de audit.
În acest sens, CCRM a beneficiat, în decursul ultimului deceniu, de suportul mai multor proiecte finanțate de Uniunea Europeană (UE). Drept exemplu, putem menționa Proiectul Twining „Consolidarea şi întărirea auditului public extern în Republica Moldova”, care a fost lansat în anul 2014. Proiectul a fost implementat timp de doi ani de CCRM în cooperare cu partenerii de Twinning – consorţiul format din Institutul Finlandez al Managementului Public HAUS şi Tribunalul de Conturi din Spania.
Obiectivul general al Proiectului Twinning a fost de a îmbunătăţi responsabilitatea şi managementul fondurilor publice în ţară, prin consolidarea capacităţii auditului extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit recunoscute şi în concordanță cu cele mai bune practici europene.
La finele proiectului Curtea de Conturi a conchis că activitățile desfăurate au contribuit esențial la consolidarea capacităților profesionale ale angajaților CCRM. „Un accent aparte în cadrul proiectului a fost pus pe dezvoltarea capacităților de realizare a misiunilor de audit al performanței și pe auditarea fondurilor externe, fiind elaborat și aprobat inclusiv cadrul normativ metodologic relevant. Suportul experților a fost binevenit și în vederea formării și dezvoltării abilităților de redactare a rapoartelor de audit, în special de formulare a recomandărilor de audit, ulterior Curtea elaborând și aprobând Normele metodologice privind structura, conținutul și formatul rapoartelor de audit”, spun cei de la CCRM.
Grație Proiectului Twinning, CCRM susține că a făcut pași importanți în domeniul managementului resurselor umane, dar și în stabilirea unei mai bune comunicări instituționale și interinstituționale. Astfel, a fost asigurată o interacțiune eficientă atât între subdiviziunile Curții, cât și o conlucrare coerentă cu părțile interesate (Parlament, Guvern, mass-media, societatea civilă, entități auditate etc.).
Un alt proiect considerabil, finanțat de Uniunea Europeană a demarat în 2018 numit „Asistență tehnică pentru îmbunătățirea calității regularității și auditului performanței desfășurate de Curtea de Conturi a Republicii Moldova”, cu implicarea expertului pe termen scurt Kevin Suttie. Obiectivele proiectului au constat în sporirea performanței instituției supreme de audit a Republicii Moldova, precum și îmbunătățirea capacității personalului Curții de Conturi de a efectua audituri financiare și de conformitate în concordanță cu standardele de audit recunoscute la nivel internațional și cu bunele practici ale UE.
Expertul european a oferit asistență Curții în implementarea Planului de activitate aprobat, inclusiv: îmbunătățirea Manualului de audit financiar, elaborarea Ghidului de audit al conformității, proiectarea și implementarea auditurilor-pilot.
La finele anului 2017, din cadrul Proiectului „Asistență tehnică pentru îmbunătățirea politicii finanțelor publice și managementului financiar public al Republicii Moldova”, a fost delegat expertul superior Peeter Latti. Pe parcursul anului 2018, acesta a acordat suport multilateral instituției supreme de audit, în cadrul proiectului de asistență tehnică „Asistență conducerii Curții de Conturi a Republicii Moldova”. Obiectivul principal al proiectului a fost consilierea Președintelui și Plenului Curții de Conturi privind creșterea nivelului de profesionalism al funcției de audit public extern, în conformitate cu bunele practici ale INTOSAI. De asemenea, suportul a vizat îmbunătățirea conlucrării CCRM cu Parlamentul și cu alte părți interesate.
În luna noiembrie 2019 a demarat Proiectul UE „Asistență tehnică pentru Curtea de Conturi a Republicii Moldova în domeniul dezvoltării instituționale și îmbunătățirii procesului de audit”. Acest proiect a asigurat continuitatea obiectivelor de asistență tehnică oferită în cadrul proiectelor anterioare ale UE.
Curtea de Conturi și în prezent beneficiază de proiectul de asistență tehnică a UE. Obiectivele proiectului relevă, în continuare, consolidarea capacităților personalului CCRM de a efectua misiuni de audit financiar și al conformității, dezvoltarea documentației pentru auditele menționate, instruirea auditorilor prin intermediul misiunilor-pilot, etc.
Pe parcursul acestor ani, Curtea de Conturi s-a bucurat de asistența oferită în cadrul Proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, având tot sprijinul exerților europeni în domeniu. Dezvoltarea, realizarea și implementarea celor mai bune practici europene în domeniul auditului public extern contribuie constant la dezvoltarea capacităților instituționale a CCRM și la modernizarea, și transformarea conceptului de utilizare eficientă a finanțelor publice.
Cristina Pendea