Un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică a fost votat de deputați, în două lecture, informează PROVINCIAL.
Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmărește îmbunătățirea implementării Programului acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi de protecție a mediului.
Totodată, proiectul prevede acordarea unor facilități tinerilor specialiști medici veterinari, care să le motiveze să activeze în mediul rural, creându-se astfel și o bază de cadre în domeniu.
Prevederile se referă și la asigurarea de către stat a unor servicii veterinare minime garantate destinate cetățenilor care întrețin animale pentru propriul consum.
Proiectul prevede și introducerea noțiunii „exploatație non-profesională” ce vine să înlăture ambiguitățile privind delimitarea activității de întreprinzător și cele de întreținere a animalelor pentru propriul consum. În opinia autorilor, acest lucru va face posibil combaterea mult mai eficientă a activității de întreprinzător neautorizată, dar și responsabilizarea privind aplicarea și respectarea normelor sanitar–veterinare ce va spori stabilitatea situației epizootice și siguranța produselor alimentare de origine animală.
Pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre, Comisia Europeană a recomandat ca abatoarele și centrele de sacrificare trebuie să fie supuse supravegherii sanitar-veterinare de Stat de către medicii veterinari oficiali desemnați de către Agenție.
Totodată, proiectul urmează să simplifice procedura de autorizare sanitar-veterinară.
„Aprobarea proiectului va impulsiona și dezvoltarea sectorului creșterii animalelor ce reprezintă o ramură a economiei importantă atât în asigurarea securității alimentare interne cât și pentru facilitarea exportului”, se arată în nota informativă la proiect.
Doina Munteanu