„Ministerul Economiei susţine creșterea întreprinderilor mici şi mijlocii din toate sectoarele economiei, inclusiv a celor din industria creativă, care are un potențial important de dezvoltare”, despre aceasta a menţionat viceministrul Economiei, Tudor Copaci, la deschiderea seminarului regional privind potenţialul sectoarelor culturale şi creative din ţările Parteneriatului Estic, desfășurat, astăzi, la Chișinău, cu generucul “Conectează-te, Dezvoltă, Investeşte. La eveniment a participat viceministrul Economiei, Tudor Copaci, ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ministrul Culturii, Monica Babuc, antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai scoietăţii civile din ţările Parteneriatului Estic.
În discursul său, viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a subliniat importanţa dezvoltării potenţialului IMM-urilor din sectoarele culturale şi creative, menţionând că, în comun, cu Ministerul Culturii va stabili colaborări în vederea implementării programelor de susţinere a antreprenoriatului, parteneriatele publice private etc.
“Utilizarea creativităţii artistice în afaceri sustenabile şi promovarea antreprenoriatului în domeniul industrilor culturale şi creative va avea un impact pozitiv nu doar asupra dezvoltării economice, dar şi asupra promovării culturii naţionale. Micii întreprinzătorii, artiştii, oamenii de creație, au un rol important în modernizarea țării, de aceea trebuie să susţinem şi să dezvoltăm potenţialul acestui sector”, a afirmat Tudor Copaci.
În context, ministrul Culturii, Monica Babuc, a spus că exemplul comunităţii europene în acest sens ne arată rezultate notabile, cu un impact pozitiv asupra culturii şi economiei, de aceea, este important ca, în primul rând, să fie create toate mecanismele explorării potenţialului cultural în sectorul industrial şi antreprenorial.
De cealală parte, ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că în ultima perioadă, afacerile din domeniul cultural şi creativ devin tot mai importante pentru comunitatea europeană. De aceea, UE va susţine ţările din Parteneriatul Estic să îşi dezvolte la ei acasă potenţialul acestor domenii. “Îndemn ţările din cadrul Parteneriatului Estic să colaboreze şi să creeze propriile comunităţi, atât a artiştilor, investitorilor, cât şi micilor întreprinzători”, a adăugat ambasadorul UE la Chişinău.
Seminarul va dura două zile, timp în care participanţii vor discuta despre potenţialul, provocările cu care se confruntă industriile de creaţie şi modalităţile de susţinere a dezvoltării sectoarelor culturale din regiune, pe platforma mai multor grupuri de lucru şi mese rotunde. Seminarul este organizat în cadrul Platformei 4 a Parteneriatului Estic “Contacte între oameni”.
Programul UE „Europa Creativă” este dedicat susţinerii domeniilor creative, culturii şi audiovizualului şi are un buget de circa 1,5 mlrd. de euro.
Elena Ivanov