O cursă specială de tren cu destinația Chișinău-Ungheni a fost lansată la 12 august curent, timp de o zi, pentru a marca simbolic Ziua Internațională a Tineretului (ZIT) 2023.
„Trenul tineretului” a adunat peste 200 de tineri și reprezentanți ai organizațiilor de tineret din mai multe raioane ale țării și a pornit spre Ungheni – Capitala Tineretului 2023, unde are loc evenimentul național de celebrare a tinerilor cu genericul „Explorează-ți potențialul”. Pe parcursul călătoriei, tinerii au participat la acțiuni interactive, printre care quizzuri, jocuri de societate, activități de echipă.
„Trenul tineretului” a pornit spre Ungheni în prezența tinerilor și a ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun și a reprezentantei rezidente a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova Nigina Abaszada, care au adresat tinerilor mesaje de felicitare.
În mesajul său către tineri, ministrul Dan Perciun a vorbit despre eforturile ministerului pe care îl conduce de a crea condiții optime pentru ca fiecare tânăr și tânără să își poată realiza potențialul acasă, în Republica Moldova.
„Astăzi celebrăm, în primul rând, energia, pozitivismul, creativitatea, dorința de schimbare, idealismul tinerilor. Noi avem o misiune la Ministerul Educației și Cercetării și la Guvern – de a face tot posibilul pentru a convinge cât mai mulți tineri din Republica Moldova să se realizeze, aici, acasă, să-și creeze familii, să se angajeze, să se afirme în calitate de profesioniști în țara noastră”, a declarat Dan Perciun.
Nigina Abaszada, reprezentanta de țară UNFPA, organizația parteneră care, alături de Guvernul Elveției, susține în ultimii ani programele de dezvoltare și activism civic a tinerilor în Republica Moldova, a menționat că, la nivel global, jumătate din populația planetei este tânără și această tendință va continua până în 2030. În Republica Moldova dinamica este diferită, dar există un potențial enorm în rândul tinerilor de a fi implicați în acțiuni civice și de mobilizare comunitară, pentru a contribui la bunăstarea țării, reiterând angajamentul UNFPA Moldova pentru împuternicirea tinerei generații.
În Republica Moldova aproape fiecare a treia persoană este tânără și are vârsta cuprinsă între 14-35 de ani. La nivel național există mai multe programe destinate tinerilor: Centrele de tineret, Capitala Tineretului, Granturi pentru organizațiile de tineret, Consiliile locale ale tinerilor, Programele de granturi raionale și municipale. Prin intermediul acestor programe, statul investește în acțiuni și proiecte de tineret menite să le dezvolte potențialul. În 2023, bugetul alocat pentru programele de tineret este de 15 mln. de lei.
La nivel instituțional, în anul 2020 a fost creată și Agenția pentru dezvoltarea programelor și activității de tineret, care are rolul de a coordona realizarea politicilor de tineret și dezvoltarea sectorului.
Cursa „Trenul tineretului” din cadrul ZIT 2023 este organizată în cadrul Fondului Comun pentru împuternicirea tinerilor și dezvoltarea Centrelor de tineret din Republica Moldova, susținut de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, Guvernul Elveției / Swiss Cooperation în Moldova și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).