
Peste 180 de elevi și 35 de antrenori au participat la prima ediție a campionatului național FIRST Tech Challenge (FTC) Moldova 2025, care a avut loc pe 5-6 aprilie 2025 la Chișinău. Competiția a reunit 24 echipe, care au concurat pentru titlurile competiției și pentru oportunitatea de a reprezenta Republica Moldova la competițiile internaționale.
„Campionatul FIRST Tech Challenge Moldova demonstrează, încă o dată, că Moldova are potențial și tineri dispuși să muncească din greu pentru a-și transforma visurile în realitate. Este o dovadă clară că, prin pasiune, perseverență și muncă susținută, nimic nu este imposibil. Le mulțumim organizatorilor pentru dedicarea lor și pentru că au creat un cadru în care tinerii talentați pot evolua, învăța și străluci. Apreciem, de asemenea, contribuția profesorilor – indiferent de nivelul de experiență – care aduc în fiecare zi entuziasm, energie și inspirație. Fără implicarea acestor mentori, succesele elevilor nu ar fi fost posibile. Îi încurajez pe toți elevii să aibă încredere în propriile abilități și să nu uite că, prin efort și determinare, orice vis poate deveni realitate. Voi sunteți viitorul Moldovei și aveți forța de a o duce acolo unde merită: cât mai sus”, a spus ministrul.
La rândul său, Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare a menționat: „La FIRST Tech Challenge celebrăm pasiunea, performanța și lucru în echipă. Elevii participanți nu doar au construit roboți, ei au construit visuri. Mai mult decât atât, au făcut ca aceste visuri să se miște. Competițiile FIRST nu sunt doar despre trofee, sunt despre acești lideri inovatori, coechipieri și mari, mari visători. Felicitări elevilor și mentorilor care i-au ghidat și motivat pas cu pas. Felicitări părinților care susțin și încurajează copiii, chiar și atunci când camera lor este transformată în atelier de robotică”.
Cu un mesaj de felicitare a venit și Veronica Eșanu, organizatoare și coordonatoarea membrilor juriului: „FIRST Tech Challenge marchează o nouă etapă în evoluția educației STEM din Republica Moldova – un nivel superior al competițiilor de robotică, care pune în valoare cunoștințe tehnice avansate, abilitățile de leadership, colaborare și inovație. Proiectele dezvoltate de elevi, maturitatea cu care și-au prezentat ideile și capacitatea de a lucra în echipă ne confirmă că programul de robotică lansat în 2014 a crescut exponențial în impact și relevanță. Sunt mândră să fiu martoră la transformarea pe care o aduce această inițiativă: de la un program pilot în 6 instituții, la o mișcare națională care deschide drumuri internaționale pentru tinerii noștri și construiește generații pregătite pentru viitor”.
FIRST Tech Challenge (FTC) este o competiție din domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. În sezonul 2023-2024, competiția s-a desfășurat în peste 81 de țări ale lumii, cu participarea a peste 99 000 de elevi. Ediția din acest an, INTO THE DEEP, provoacă participanții să exploreze adâncurile oceanelor și să găsească soluții inovatoare pentru protejarea ecosistemelor marine.
Prin participarea la FIRST Tech Challenge, elevii își dezvoltă abilități esențiale în domenii tehnice precum modelare și imprimare 3D, mecanică, programare, dar și competențe transversale și abilități importante în domenii precum antreprenoriat, branding, relații publice, strângere de fonduri, prezentare și colaborare. FTC le permite tinerilor să aplice cunoștințele într-un mediu similar unui start-up, în care trebuie să găsească soluții inovative, să gestioneze resursele și să lucreze eficient pentru a-și atinge obiectivele. Aceasta îi pregătește pentru provocările din lumea reală, dezvoltându-le abilități de gândire critică și leadership.
În pregătirea pentru competiție, echipele au proiectat, construit și programat un robot avansat din punct de vedere ingineresc, respectând regulile specifice sezonului. De asemenea, au creat un portofoliu detaliat în care au documentat întregul proces de proiectare și inovație al robotului, subliniind provocările și soluțiile găsite. Pe lângă activitățile tehnice, portofoliul echipelor a inclus informații detaliate despre inițiativele de promovare a domeniilor STEM și valorilor FIRST, precum și despre colaborarea cu alți membri ai comunității STEM.
Câștigătorii FIRST Tech Challenge Moldova 2025 sunt:
- Premiul Inspire I: Echipa 25590 – RoboRangers, Tekwill Academy Kids
- Alianța Câștigătoare: Echipa 25590 – RoboRangers, Tekwill Academy Kids și echipa 25475 – Techno Storm, Centrul Raional de Asistență și Performanță Educațională Ungheni
- Premiul Inspire II: Echipa 25483 – YuNet, IPLT „M. Viteazul”, Chișinău
- Alianța Finalistă: Echipa 28129 – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, Boșcana, Criuleni și echipa 28133 – CaiVerziPePereti, IPLT „Nicolae Iorga”, Chișinău
- Premiul Think: Echipa 28133 – CaiVerziPePereti, IPLT „Nicolae Iorga”
- Premiul Connect: Echipa 25474 – Octeto Haret, IPLT „Spiru Haret”, Chișinău
- Premiul Innovate: Echipa 25475 – Techno Storm, Centrul Raional de Asistență și Performanță Educațională Ungheni
- Premiul Control: Echipa 25482 – SIRIUS, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”
- Premiul Motivate: Echipa 28129 – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, Boșcana, Criuleni
- Premiul Design: Echipa 25477 – Space DaVinci, IPL „DaVinci”
- Premiul special al juriului: Echipa 28126 – ByteBusters, IPLT „Ivan Vazov”, Taraclia
Echipa RoboRangers de la Tekwill Academy Kids va reprezenta Moldova la Olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge, care va avea loc în octombrie 2025, în Panama.
Echipele Techno Storm de la CRAPE Ungheni și echipa YuNet de la IPLT „M. Viteazul” au fost promovate la Campionatul European FIRST Tech Challenge care va avea loc în iulie 2025 în orașul Eindhoven, Olanda.
Echipa RoboRangers, câștigătoarea premiilor INSPIRE I și Căpitan al Alianței Câștigătoare și-a împărtășit emoțiile despre participarea la concurs: „Campionatul național FTC Moldova a fost o experiență de neuitat, pentru care suntem extrem de recunoscători. Ne bucurăm că am avut ocazia să ne prezentăm rezultatul muncii din ultimele luni, care au fost pline de efort, eșecuri și încercări, până la ultimul meci al competiției. Toate aceste eforturi fiind, în cele din urmă, răsplătite. Pe parcursul celor două zile, am legat prietenii, am colaborat și am învățat enorm, lucru care ne consolidează tuturor pasiunea pentru robotică”.
Campionatul Național FIRST Tech Challenge Moldova 2025 #INTO THE DEEP se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și este organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cu sprijinul guvernelor Statelor Unite, Suediei și Marii Britanii și cu suportul financiar oferit de Fondul Ukraine-Moldova American International Fund (UMAEF) și compania Endava.
Gazda evenimentului a fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.