Tinerii din diferite regiuni ale țării, care intenționează sau dezvoltă deja activități antreprenoriale agricole, vor fi instruiți în inițierea și gestionarea eficientă a afacerilor. Instruirile vor cuprinde 240 de tineri cu vârsta de 18-35 ani, care locuiesc sau activează în localitățile rurale, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, programul de instruiri, precum și alte activități destinate tinerilor, vor fi realizate în următoarele nouă luni în cadrul proiectului “Activități și metode educaționale inovative pentru tinerii din regiuni”, implementat de AO ”Asociația pentru Promovarea Antreprenorialului” (APA), cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).
Activitățile de instruire vor aborda subiecte ce țin de înregistrarea unei întreprinderi, utilizare eficientă a resurselor financiare, materiale și tehnice, aplicarea metodelor inovative de investiții în afaceri, stimularea creării şi dezvoltării întreprinderilor complexe, utilizarea tehnologiilor înaintate în producerea bunurilor și serviciilor.
Ulterior, APA va selecta 40 de tineri deciși să-și dezvolte aptitudinile antreprenoriale pentru a benefica de mentorat din partea oamenilor de afaceri de succes în domeniile agricole și de instruire profesională agricolă. La selectarea mentorilor se va ține cont de experiența antreprenorilor în crearea și/sau gestionarea afacerii, imaginea antreprenorului la nivel regional și național, cunoașterea domeniului și dezvoltarea profesională și personală continuă. În acest fel, se va asigura transmiterea experienței și aptitudinilor profesionale de la antreprenorii de succes la cei începători.
Potrivit APA, activitățile organizate cu suportul USAID/APM vor contribui la identificarea tinerilor cu inițiativă care vor fi încurajați și ajutați să inițieze noi afaceri sau să dezvolte afacerile existente. Actualmente, tinerii reprezintă aproximativ 25% din populația Republicii Moldova și doar circa 19% dintre tineri sunt implicați în agricultură. Astfel de activități vor contribui la informarea tinerilor despre oportunitățile din sectorul agricol, la menținerea tinerilor în țară (preponderent din localități rurale), crearea locurilor de muncă și dezvoltarea socio-economică a localităților rurale.
Pentru a asigura implicarea tuturor tinerilor interesați în activitățile de instruire și programele de mentorat, APA va stabili parteneriate cu autoritățile publice locale și Agențiile de Dezvoltare Regională (Nord, Sud, Centru ,UTA Găgăuzia). Participanții care doresc să se înscrie la sesiunile de instruire vor fi informați prin autoritățile publice locale și managerii instituțiilor de învățământ de resort.
Dina Roșca