Pe 7 decembrie 2024, Stația meteorologică din orașul Bălți sărbătorește cu mândrie 80 de ani de activitate continuă în domeniul monitorizării și prognozei meteorologice. Începuturile observațiilor meteorologice la Bălți datează din perioada 1899-1901, iar în 1938-1940 au fost efectuate observații suplimentare.
Cu toate acestea, stația meteorologică Bălți a început să funcționeze în mod sistematic la 𝟕 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟒𝟒, având un rol esențial în furnizarea de date precise pentru prognoze meteo și avertizări privind fenomenele meteorologice periculoase.
În perioada 1950-1980, stația Bălți a avut statutul de stație aviameteorologică, efectuând observații suplimentare pentru a susține activitatea aviației. De-a lungul celor 80 de ani de existență, stația a efectuat observații meteorologice și agrometeorologice vitale, incluzând parametri precum temperatura și umiditatea aerului, cantitatea precipitațiilor, viteza și direcția vântului, și multe altele. Aceste date sunt esențiale nu doar pentru prognozele meteorologice, dar și pentru avertizările privind fenomenele extreme, având un impact semnificativ în diverse sectoare ale economiei, inclusiv în agricultură și transporturi.
Datele colectate de la stația Bălți fac parte din Îndrumările climatice ale țării și sunt incluse în monografia „Clima Moldovei”, fiind esențiale pentru studiile climatice și aplicațiile științifice referitoare la resursele naturale ale Republicii Moldova.
Un aport deosebit la dezvoltarea acestei stații l-au avut conducători dedicați, printre care primul șef al stației, Colodeajnîi S. I., urmat de Iațuc V.E. și Pancenco L. Ch. Din 14 iulie 2014, stația este condusă de doamna Ludmila Cumpîta, alături de o echipă de angajați calificați și dedicați, precum Dudareva N., Craveț T., Chergan T., Culibaba V., și Zagorcea O.
Profesia de meteorolog este una nobilă, dar nu lipsită de provocări. În fiecare zi și noapte, indiferent de condițiile meteorologice, echipa stației meteorologice Bălți continuă să observe și să înregistreze cu meticulozitate datele necesare pentru a asigura prognoze precise și eficiente. Chiar și în era tehnologiei avansate, anumite fenomene meteorologice rămân a fi înregistrate vizual, iar acest lucru necesită cunoștințe aprofundate și o disciplină riguroasă conform Ghidurilor de măsurători ale Organizației Meteorologice Mondiale.