În perioada 15-26 martie 2023, compania de cercetare de piață Date Inteligente SRL (iData) a desfășurat un studiu național în vederea analizării tendințelor și opiniilor politice ale populației. Sondajul a fost realizat pe un eșantion total de 1065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (metoda CATI), iar restul de 6.7% au completat chestionarul prin intermediul platformei online (metoda CAWI).
Rezultatele sondajului sunt reprezentative pentru populația Republicii Moldova, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea Stânga Nistrului și a cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate. Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3%.
Ca și în luna februarie, mai mulți cetățeni din Republica Moldova, s-au simțit cultural mai apropiați de România (31.4%), decât față de Rusia (21.8%), astfel răspunzând la întrebarea în care trebuiau să aleagă între cele două țări. Totuși, mai mulți cetățeni (44%) au declarat că nu se simt apropiați din punct de vedere cultural nici de Rusia, nici de România. Mai apropiați cultural de România sunt cetățenii care locuiesc în regiunile statistice iData (un teritoriu continuu cu o populație de circa 130 mii locuitori, în total fiind 20 de regiuni) de lângă Prut și din municipiul Chișinău, cu excepția extremelor de Nord și de Sud: Edineț, Rîșcani-Nord și Cahul.
Pe de altă parte, mai apropiați din punct de vedere cultural de Rusia sunt locuitorii din regiunile Comrat, Edineț, Rîșcani-Nord, Bălți și Căușeni. Totuși, ponderea pe regiune nu depășește 39% (Comrat), ceea ce înseamnă că în nicio regiune populația nu se simte majoritar mai apropiată dpv cultural de Rusia. În schimb, cel puțin în două regiuni (Buiucani și Ialoveni), majoritatea se simt mai apropiați de România decât de Rusia.