Vinificatori, furnizori de tehnologii inovative, experți naționali și internaționali și parteneri din domeniul cercetării și dezvoltării și-au dat întâlnire, ieri, la Chișinău, la prima ediție a Forumului Wine&Tech. Evenimentul este o platformă de prezentare a soluțiilor și tehnologiilor digitale inovatoare cu ajutorul cărora sectorul vitivinicol poate obține avantaje semnificative, cum ar fi creșterea eficienței operaționale, optimizarea proceselor, îmbunătățirea controlului calității, și a experienței clienților.
Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că investițiile pe care le face statul alături de producătorii agricoli țintesc spre transformarea digitală a afacerilor, spre identificarea și aplicarea noilor soluții tehnologice, care să asigure producții mai mari, mai durabile și cu valoare adăugată.
„Progresele realizate de vinificatori până acum sunt remarcabile. Ne rămâne să urmărim tendințele și necesitățile industriei vitivinicole pentru a integra actualele inovații în afaceri. Suntem pe drumul cel bun și am certitudinea că agricultura are un viitor extraordinar. Acest lucru se datorează inclusiv partenerilor de dezvoltare, care ne facilitează accesul la cunoștințe și resurse financiare, așa cum o face USAID pentru sectorul agricol”, a declarat viceprim-ministrul.
Organizatorii forumului își propun să transforme inițiativa într-o platformă permanentă de mentorat și asistență a sectorului vitivinicol pentru implementarea soluțiilor tehnologice și amplificarea proceselor de inovare.
Totodată, în cadrul forumului a fost lansată competiția „Crama Viitorului”, pentru a stimula unitățile vitivinicole să investească în transformarea digitală a industriei vinului prin finanțarea unor activități inovative cu până la 150 000 lei.
Potrivit unei evaluări a perspectivelor de digitalizare în industria vitivinicolă din Moldova, efectuată recent de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, una din două vinării deja au recurs la digitalizare și tehnologii, în special, la etapa de comerț părin utilizarea comerțului online sau a marketingului digital. Totodată, 69% din vinării ar opta în primul rând pentru investiții în digitalizarea viticulturii și vinificației, iar 84% consideră prioritare investițiile pentru digitalizarea vânzărilor și marketingului.
Forumul Wine&Tech a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Moldova și de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii cu sprijinul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei și Asociația Companiilor Creative din Moldova.