
Asistența medicală acordată populației din raionul Ștefan Vodă, dificultățile întâmpinate de instituțiile medicale și accesul populației la serviciile acoperite de asigurarea medicală obligatorie au fost principalele subiecte abordate în timpul unei vizite de lucru efectuate marți, 15 iulie, de către directorul Agenției teritoriale Est a CNAM, Andrei Pavlenco.
Pe parcursul vizitei, directorul AT Est s-a întâlnit cu cadre medicale și cetățeni, pentru a discuta despre provocările din domeniu și oportunitățile de îmbunătățire a serviciilor oferite.
În cadrul deplasării la Spitalul raional Ștefan Vodă, directorul AT Est a CNAM a avut un schimb de opinii cu conducerea instituției și cu personalul medical. Discuțiile s-au axat pe necesitatea modernizării echipamentului medical, atragerea de specialiști tineri și creșterea accesului populației la servicii medicale.
Vizita a continuat la Centrul de Sănătate Ștefan Vodă unde temele abordate au inclus accesul populației la medicamente și dispozitive medicale compensate, condițiile de muncă ale personalului medical, precum și implementarea unor proiecte de modernizare și renovare.
În ultimii trei ani, din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM, au fost alocate mijloace financiare în valoare de circa 3.3 milioane de lei pentru modernizarea unor instituții medicale din raion.
Astfel, în anul 2023 CNAM a acordat Centrului de Sănătate Ștefan Vodă cca 800 mii lei pentru implementarea proiectului de eficientizare energetică a edificiului OMF Antonești.
În anul 2024 a avut loc eficientizarea energetică a OMF Ermoclia, pentru care au fost alocați 600 mii lei.
În anul 2025, Centrul de Sănătate Ștefan Vodă a câștigat un proiect investițional în sumă de aproximativ 700 mii de lei ce prevede reparația sistemului de încălzire cu gaze a Secției asistență medicală de familie Ștefan Vodă.
De asemenea, Spitalul raional Ștefan Vodă a realizat în acest an proiectul de schimbare a tâmplăriei blocului secției consultative. Pentru aceste lucrări, din fondul de dezvoltare al CNAM au fost alocate 1,2 mil. lei.
Această vizită face parte dintr-o serie de deplasări organizate de CNAM în mai multe raioane ale țării, cu scopul de a evalua la fața locului situația din teritoriu, de a identifica necesitățile sistemului de sănătate și a formula soluții pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate.