Secretarul de stat Vasile Șarban a întreprins joi, 14 martie curent, o vizită de lucru la Nisporeni. Oficialul a avut discuții cu agricultorii din regiune, fiind atinse mai multe teme importante legate de agricultură, dezvoltare rurală, cooperare între producători, adaptarea la schimbările climatice și rolul cercetării în sectorul agricol.
„Ne confruntăm cu o serie de sarcini urgente, inclusiv armonizarea legislației cu normele UE. Avem consultări ample cu toate părțile interesate. Așa ne asigurăm că ținem cont de interesele și preocupările tuturor ramurilor agriculturii. În 2023, am inițiat crearea mai multor structuri noi pentru a consolida funcționarea sectorului agricol. Un alt aspect cheie este concentrarea pe cercetare și dezvoltare, inclusiv colaborarea cu universitățile pentru a oferi studenților acces la terenuri agricole pentru cercetarea aplicată, atât de necesară pentru inovare și pentru adaptarea la noile tehnologii și practici agricole. De asemenea, suntem preocupați de îmbunătățirea cooperării între producătorii agricoli prin facilitarea accesului la tehnologie avansată și reducerea costurilor de producție”, a subliniat Vasile Șarban.
Oficialul și-a continuat vizita la 3 agricultori din regiune. Prima a fost afacerea cu legume și flori a agricultorului Alexandru Cheșcu din Zberoaia. Agricultorul este unul dintre inițiatorii creării Asociației Naționale a Legumicultorilor. În cadrul întâlnirii, Vasile Șarban a subliniat importanța asocierii, considerând că acesta reprezintă un prim pas corect în direcția revitalizării sectorului legumicol. Discuțiile au abordat modalități de îmbunătățire a sprijinului din partea statului pentru producătorii locali și de promovare a produselor autohtone.
Deplasarea a continuat în satul Bălăurești, la antreprenorul Vitalie Bătrînu. Acesta a revenit din Italia cu dorința de a-și lansa o afacere. Inițiativa sa a fost crearea unei unități de procesare a uleiului prin extragere la rece, inclusiv cu filtru, o afacere inovatoare în industria alimentară. Vitalie consideră că afacerea sa are avantaje competitive pe piață, întrucât consumatorii caută produse cât mai naturale și neprelucrate termic.
Cu sprijinul subvențiilor oferite din bugetul național, prin intermediul AIPA, Vitalie a reușit să-și modernizeze afacerea și să-și sporească eficiența.
Tot la Bălăurești, își are activitatea antreprenorul Alexandru Ionel, care și-a deschis o afacere neobișnuită: creșterea somnului african. Afacerea a prins viață în anul 2017, , din curiozitatea și pasiunea pentru lumea acvatică. Deși peștii sunt obișnuiți cu apele calde din Africa, Alexandru a reușit să ofere condiții de viață identice cu habitatul natural al speciei. Prin urmare, reușește să crească anual 10 tone de somn african.
Peștele este cunoscut deja de consumatorii locali, carnea fiind apreciată pentru calitățile nutritive și gustative.
Potrivit datelor AIPA, la Nisporeni sunt activi circa 70 de agricultori. Aceștia au realizat investiții de peste 56 milioane lei în anul 2023. Menționăm că, vizitele în teritoriu au loc săptămânal și este un angajament al ministerului de a se conecta direct cu necesitățile și provocările comunităților agricole.