Agricultorii din raioanele Glodeni și Rîșcani au avut discuții cu reprezentanții ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și cu echipa Proiectului ”Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), joi, 28 martie curent. Printre subiectele abordate s-au numărat dezvoltarea sectorului zootehnic, cooperarea pentru atragerea investițiilor în modernizarea procesului de producere, politicile de stat pentru asigurarea securității alimentare și siguranței alimentelor, îmbunătățirea cadrului legislativ pentru sprijinirea producătorilor agricoli.
Secretarul de stat Iurie Scripnic a subliniat importanța colaborării pentru promovarea și implementarea practicilor sustenabile în agricultură. Oficialul a prezentat inițiativele cheie ale ministerului, inclusiv proiectul AGGRI, care vizează modernizarea sectorului zootehnic.
„Ministerul și Guvernul sprijină crescătorii de animale prin subvenționarea directă și își concentrează eforturile pentru creșterea efectivului de vaci mulgătoare în ferme. În acest sens, se acordă plăți directe per kilogramul de lapte/carne și per cap de junincă până la prima fătare. În plus, am demarat recent apelul pentru proiectul de granturi AGGRI. Astfel, dosarele pot fi depuse până la data de 17 mai 2024 la oficiile teritoriale AIPA. În continuare, MAIA se concentrează pe implementarea proiectelor strategice menite să sprijine fermierii și să promoveze dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar”, a menționat Iurie Scripnic.
În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat și angajamentul pentru îmbunătățirea gestionării resurselor de irigare și sprijinirea dezvoltării agricole sustenabile. Oficialul a anunțat că au fost selectate 3 asociații de utilizatori de apă pentru irigare, ce vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului AGGRI. De asemenea, s-a anunțat accesarea a 40 de milioane de Euro de la Agenția de Dezvoltare Franceză pentru reconstrucția unor sisteme de irigare.
„Pe lângă aceasta, vor fi create 10 Camere Agricole conform modelului UE, care vor integra subdiviziunile teritoriale ale ANSA, AIPA, direcțiile agricole raionale și Oficiul Horticol. Inițiativa are ca scop consolidarea colaborării și facilitarea accesului la resurse și servicii pentru fermieri. În ceea ce privește procesul de armonizare a legislației cu Acquis-ul Uniunii Europene, ministerul a făcut progrese semnificative. Unul dintre succesele obținute este obținerea dreptului de a exporta carne procesată de pasăre și ouă de categoria A și B în țările Uniunii Europene. Acest lucru deschide noi oportunități pentru producătorii noștri”, a mai adăugat Iurie Scripnic.
Ședința a fost urmată de întâlniri în teren, unde Iurie Scripnic a vizitat exploatații de bovine din regiune și a discutat cu fermierii despre perspectivele de dezvoltare și necesitățile lor.