Polițiștii au demascat un grup infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.
Doi bărbați de 39 și 42 de ani, din mun. Chișinău, membri ai unui grup infracțional organizat în comiterea escrocheriilor efectuate prin apel telefonic au fost deconspirați de către polițiștii capitalei.
Bănuiții, sub pretextul că sunt angajați ai băncii, obțineau datele cardurilor bancare și codurile unice de acces, cu care ridicau banii de la bancomatele din Chișinău.
Mai mult, polițiștii au stabilit că unul dintre suspecți, aflându-se în penitenciar, coordona activitatea frauduloasă prin telefon.
Prejudiciul cauzat constituie 13 000 de lei.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 1 până la 5 ani privațiune de libertate.
Măsurile speciale de investigație au fost desfășurate de către ofițerii de investigație din cadrul Inspectoratului de Poliție Buiucani și ofițerii Direcției de Poliție a mun. Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- oficiul Buiucani.
Polițiștii și procurorii continuă măsurile de investigație și urmărire penală pentru stabilirea complicității și altor persoane în comiterea infracțiunii.
Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliția intervine repetat cu un mesaj către cetățeni:
– Dacă ați fost contactat de persoane străine și se prezintă drept angajați ai băncii nu aveți încredere, mai întâi verificați informația.
– Nu comunicați datele bancare persoanelor pe care nu le cunoașteți
– Dacă doriți să vindeți bunuri prin intermediul rețelelor de socializare, nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.
Rețineți că, pentru a recepționa o sumă în contul dvs., este necesar să furnizați DOAR numărul cardului. Solicitarea altor date, precum Cod PIN, data expirării, codul CVV2/CVC2 – reprezintă motiv de alarmare și renunțare la tranzacție!
Nu furnizați datele dvs. personale aferente cardului bancar drept răspuns la solicitări prin mesaje electronice, sms-uri, prin telefon, sau prin intermediul paginilor web care nu sunt destinate efecturării plăților pentru bunuri sau servicii!
Pentru a vă proteja de fraude este nevoie să cunoașteți că Banca niciodată NU solicită:
– Expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau rețele de socializare.
– Furnizarea oricăror date aferente contului dvs. bancar prin metodele menționate mai sus, poze cu cardul bancar.
– Coduri PIN, parole și alte date – prin intermediul canalelor dubioase.
În caz că vi s-a întâmplat asemenea caz, apelați de urgență cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau serviciului unic 112.