Școala renovată din Colbași, Cahul a devenit motiv de mândrie pentru elevii și cadrele didactice de aici. Interiorul a fost reparat capital, sălile și laboratoarele au fost dotate cu mobilier, tehnică de calcul și table interactive. S-a asigurat accesul în clădire și în săli pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, iar bucătăria școlară a fost dotată cu utilaj modern. În plus, liceul a devenit mai sigur datorită sistemului antiincendiu și sistemului de monitorizare video, recent instalate, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat de presă.
Potrivit administrației, de când instituția s-a modernizat, tot mai multe cadre didactice vor să lucreze aici.
Ana Grigoriță, director: „Acest proiect a fost o binecuvântare pentru liceul nostru. Știm cu toții că procesul educațional nu depinde doar de competențele cadrelor didactice și manageriale. Urmare a lucrărilor de reconstrucție, am căpătat o cu totul altă școală, cum zic elevii. A fost reparat totalmente interiorul și parțial a fost termoizolată clădirea. S-au instalat căi de acces pentru copiii cu nevoi speciale, detectoare de incendiu, ceea ce este foarte important pentru siguranța atât a elevilor, cât și a angajaților, s-au instalat rețele noi de apă și canalizare și s-au reparat blocurile sanitare. Cireașa de pe tort a acestui proiect a fost dotarea instituției cu mobilier și echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie, biologie și dotarea cantinei școlare cu utilajul necesar pentru a găti variat, gustos și sănătos pentru copii. După finalizarea proiectului, foarte mulți își doresc să lucreze la noi la liceu atât cadre didactice, cât și nedidactice.”
Unii profesori spun că renovarea liceului a fost un vis pentru ei, care acum a devenit realitate.
Elena Eremei, profesoară de limba și literatura română: „După reparație, viața noastră într-adevăr s-a schimbat spre bine. Dacă la început era un vis al nostru să avem un liceu reparat, cu niște condiții deosebite, acum chiar le avem și visul a devenit realitate. Pentru noi, profesorii, este foarte ușor de lucrat și venim cu o dispoziție mai bună la serviciu.”
Elevii spun că datorită noilor condiții, le este mai simplu să înțeleagă temele predate de către profesori.
Vlad Daniela, elevă: „Laboratoarele de fizică, chimie, biologie, informatică și limbă engleză au fost dotate cu calculatoare și materiale necesare pentru a ne putea aprofunda în lumea științei și a diversității. Sala de sport a fost bine echipată pentru orele de educație fizică unde elevii își dezvoltă capacitățile sportive.”
Laura Lupan, elevă: „Datorită condițiilor pe care le avem, datoria profesorilor de a face elevii să înțeleagă tema a devenit mult mai ușoară și, respectiv, elevilor le este mult mai ușor să înțeleagă tema predată. De exemplu, la orele de fizică, folosim proiectoarele video pe care putem vedea anumite ilustrații, experimente.”
Și părinții confirmă că acum copiilor le este mai ușor să învețe.
Ana Bria, părinte: „Ne mândrim cu așa o școală frumoasă, vedem rezultatul muncii care s-a realizat aici. Copilul vine cu o mare plăcere la școală, dotările sunt folosite cu succes și îl ajută foarte mult la învățarea lecțiilor.”
Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul este una dintre cele 23 de școli de circumscripție renovate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” de Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. În prezent, aici își fac studiile 511 elevi, 84 dintre care vin din localitățile învecinate Văleni și Vadul lui Isac.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – decembrie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.