Ruslan Codreanu, președintele Partidului Puterea Oamenilor, fruntașul Blocului Electoral „Ruslan Codreanu”, după câteva zile de tăcere, a venit cu un comentariu pe marginea rezultatelor înregistrate la alegerile locale din 5 noiembrie curent. Potrivit rezultatelor preliminare, Ruslan Codreanu a candidat la șefia capitalei și a obținut 3 686 sau 1,40%. Blocul n-a reușit să obțină nicio funcție de primar și nici de consilier municipal și raional.
Politicianul a spus că de câteva zile se gândește la ceea ce a scris astăzi.
„Alegerile din 5 noiembrie au fost un eșec pentru mine și echipa mea? Sau au fost o lecție? Am fost bravo că avem cel mai ieftin vot? Suntem tare bravo că am reușit să avem rezultate mult mai bune decât unele partide extraparlamentare, care au fost la putere, sau decât alte partide care au fost pe la mii de emisiuni tv, sau alte partide care au avut sute de mii de euro? Și dacă tot mă compar cu alții, de ce nu mă simt satisfăcut și simt că am eșuat? Până la urmă, nu am avut rezultatul așteptat. Și de ce îmi e frică să vorbesc despre asta?
Vreau să vă dau niște concluzii personale. Și mai mult vreau să reușim să vorbim despre aceasta public.
1. Nu e bine să te tot compari. Nu ajută și nici nu e util. Ceea ce te mișcă pe Tine, oamenii de lângă Tine, poate nu mișcă pe ceilalți. Iar fiecare rezultat trebuie evaluat strict în funcție de ce ai făcut/ nu ai făcut Tu și ce puteai sau trebuia să faci mai bine. Atunci eșecul, te duce mai departe și înveți, și crești.
2. Pierderea trebuie inclusă în planuri și făcută acceptabilă. Un șofer de taxi, spune Nasim Taleb, e mult mai adaptabil decât un politician sau antreprenor. Șoferul de taxi face zi de zi față încertitudinii, eșecului, greșelii, volatilității. Dacă ne expunem la mici încercări și eșecuri constant, șansa de a eșua lamentabil e mai mică, iar cea de a reuși mai mare.
3. „Am greșit”, ”am eșuat”, ”nu am luat rezultatul dorit/meritat” NU ESTE EGAL cu ”Eu sunt greșit”, ”eu sunt eșuat”, ”eu sunt un looser”! Am tot fost crescuți cu ideea că nu avem voie să greșim, nu avem voie să dăm greș și dacă dăm greș să ne identificăm cu greșeala.
4. Eșecul vine lent, el nu este doar un singur eveniment și un singur rezultat. Și atunci când mergi într-o competiție, trebuie să fii gata să nu ai rezultatul dorit. Dar e complet greșit ca să-l iei ca pe un eșec total. Dar din contra să știi cum să-ți revii”, a relatat el.
Ruslan Codreanu a remarcat că, un eșec poate fi câteodată modul cel mai rapid de creștere, învățare și eventual, schimbare de direcție! „Și există o groază de cercetări care dovedesc faptul că oamenii greu învață din eșec, chiar atunci când am putea câștiga mai mult învățând. De ce? Pentru că ne rănește egoul și ne face să ne punem la îndoială propria persoană.
Să acceptăm eșecul pentru a trăi vieți mai pline și mai cu sens și să clădim societăți mai bune!”, a conchis fostul candidat la șefia capitalei.