În scopul prevenirii utilizării produselor neconforme în alimentația copiilor, Direcția Teritoriala Cahul (cu raza de acoperire Vulcănești), a desfășurat un seminar de instruire cu subiectul „Instrucțiuni privind organizarea alimentației în blocurile alimentare la instituțiile de învățământ general”.
Seminarul a fost desfăşurat concomitent la Cahul, dar şi la Vulcăneşti. Pentru instruire au fost invitaţi responsabilii de organizarea alimentației copiilor din toate unitățile de învățământ.
Au dat curs invitaţiei peste 141 de persone.
Principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei au fost următoarele:
- Respectarea condițiilor de transportare a produselor alimentare;
- Actele de însoțire și marcare corespunzătoare a produselor alimentare;
- Examenul vizual (organoleptica) la etapa recepționării produselor alimentare;
- Condițiile de păstarare a produselor/regim de temperatură, umeditate;
- Respectarea normelor de igienă în procesul manipulării și preparării produselor/bucatelor pentru consum;
- Respectarea procedurii și a normelor din domeniul alimentar la toate etapele de preparare a bucatelor pentru consum, conform fișelor tehnologice aprobate;
- Procedura de returnare a produselor neconforme sau suspecte (documentarea oficială a cazurilor).
O atenţie deosebită a fost acordată modului de recepţionare a peştelui congelat, dar mai ales – la identificarea şi autenticitatea datelor din factura fiscală, a certificatului sanitar-veterinar şi a datelor indicate pe eticheta produsului.
Recomandarile specialiștilor au fost de a respecta legislația din domeniul alimentar pentru respectarea procesului de alimentație în școli și grădinițe, a cerințelor generale și specifice de igienă a produselor alimentare întru prevenirea intoxicațiilor alimentare.
Cristina Pendea