Deşi o bună parte din locuitorii satului Goteşti, Cantemir, muncesc din greu în ţări străine, satul lor de baştină prin izvoarele cu apă termală ar fi o sursă de venit şi un punct de agrement, or de proprietăţile curative ale acestei ape s-au convins atât conaţionalii noşti, cât şi cei de peste hotare – comunică reprezentanții S.A. „Apa-Canal Chișinău”, informează PROVINCIAL.
În prezent, sătenii folosesc doar apa izvorului din partea de nord-vest a comunei.
„Locuitorii Moldovei călătoresc în străinătate în stațiuni scumpe cu ape termale, fără să-și dea seama că Moldova are izvoare termale proprii în raionul Cantemir. Mai mult, izvoarele termale din apropierea satului Gotești sunt de fapt unice în Europa veche, deoarece apa menține o temperatură constantă de +30 de grade pe tot parcursul anului. Adică, puteți merge acolo pentru weekend, chiar și iarna, și să faceți o baie pentru propria voastră plăcere. Într-adevăr, apa fierbinte subterană poate fi numită cu adevărat acea „apă vie” dintr-un basm, în care un tânăr bun s-a cufundat într-o boală și a ieșit din ea ca un erou invincibil”, relatează sursa.
Conține multe săruri diferite – calciu, potasiu, magneziu și altele. Toți acești compuși au un efect benefic asupra corpului uman, vindecă rănile, bolile pielii și previn bătrânețea. Se dovedește că nu există o astfel de sursă de vindecare în câmpia inundațională a Prutului și abia acum 30-40 de ani au venit aici turiști din toată Moldova și din alte republici ale fostei URSS. Însă la sfârșitul secolului trecut, unul dintre oficialii locali a blocat accesul la fântână, iar de atunci au uitat de izvorul fierbinte miraculos de lângă satul Gotești.
„Este trist că mulți moldoveni nici nu își dau seama că în câmpia inundată a râului Prut există multe izvoare vindecătoare cu apă minerală cu adevărat „aurie”. În străinătate, un înot în bazine cu astfel de ape costă câțiva euro, iar la noi este complet gratuit. Mai mult, nămolul din jurul iazului cu apă caldă nu este mai puțin vindecătoare, deoarece de sute de ani a absorbit toți compușii minerali și sărurile din apa care curge prin el. Da, acum izvorul fierbinte pare abandonat, locul de baie și fântâna în sine nu sunt echipate, dar acest lucru nu anulează puterea de vindecare a acestei ape magice. Potrivit locuitorilor locali, cîndva toate doamnele eminente ale republicii se adunau pentru a face baie pentru a păstra tinerețea și frumusețea corpului, iar părul lor după acea apă se transforma într-o coafura fermecătoare”, mai spun reprezentanții S.A. „Apa-Canal Chișinău”.
Doina Munteanu