Holdingul Trans-Oil este îngrijorat de decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice exportul de porumb din Republica Moldova, începând din 1 martie, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, Trans-Oil consideră că, această decizie este nerezonabilă și poate avea repercusiuni serioase pentru producătorii agricoli din Moldova.
„Anul a fost unul roditor și au fost colectate 3,3 mln. tone de porumb. Per an, în Republica Moldova este utilizat circa un milion tone de porumb. De asemenea, conform datelor pe care le deține holdingul, la 15.02.2022, din Moldova au fost exportate 928 mii tone de porumb. În acest moment, pe teritoriul țării se află peste un milion tone de porumb destinat pentru export. În contextul interzicerii exportului, suntem obligați să oprim achiziționarea porumbului. În consecință, mulți producători agricoli vor rămâne fără banii necesari pentru lucrările de primăvară.
Conform datelor noastre, vor suferi circa 500 producători agricoli”, spune Trans-Oil.
Holdingul specifică că nu a fost împotriva exportului de grâu, dar precizează că autoritățile nu au luat o decizie corectă de a interzice exportul de porumb.
„Noi înțelegem îngrijorarea autorităților Republicii Moldova și susținem măsurile aprobate urmare a situației din Ucraina. De exemplu, am fost înțelegători când s-a interzis exportul de grâu.
Ca holding, vom susține și în continuare deciziile autorităților, în speranța că situația din Ucraina va reveni la normal cât mai curând. În același timp, chemăm autoritățile să nu admită ca persoane interesate să se folosească de această situație în scopuri personale, acționând în detrimentul producătorilor agricoli.
Chemăm autoritățile să revadă decizia de a interzice exportul de porumb și să nu admită ca asemenea decizii să fie aprobate fără consultare cu cei care sunt implicați în proces”, mai spune Trans-Oil.
Cristina Pendea