
Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2025 a fost aprobat în şedinţa de miercuri, 4 decembrie, a Guvernului.
Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli de peste 17 miliarde 391 de milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2024, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 12,8%.
Veniturile obținute din primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense achitate de angajați vor constitui peste 9 miliarde 590 de milioane de lei, cele din primele de asigurare în sumă fixă – peste 231 de milioane, transferurile din bugetul de stat în fondurile AOAM – peste 7 miliarde 328 de milioane de lei, alte venituri – mai mult de 241 de milioane de lei.
Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense nu se modifică și urmează a fi păstrată la nivel de 9%. Totodată, prima în sumă fixă rămâne la nivelul de 12.636 de lei, iar persoanele obligate să se asigure în mod individual vor beneficia în continuare de facilități la achitarea acesteia în termenul prevăzut de legislație, adică până pe 31 martie.
Partea preponderentă a fondurilor AOAM, în jur de 17 miliarde 102 milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1 miliard 928 de milioane sau cu 12,7% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2024. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Creșterea mijloacelor fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice include și cheltuielile prevăzute în contextul majorării cu 15%, începând cu 1 ianuarie 2025, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Suma planificată pentru serviciile medicale spitalicești va fi de peste 8 miliarde 620 de milioane de lei, cu cca 883 de milioane mai mult faţă de cea aprobată pentru anul 2024.
Pentru asistenţa medicală oferită de echipa medicului de familie sunt planificate peste 3 miliarde 423 de milioane de lei, cu 367 de milioane mai mult faţă de bugetul aprobat pe anul curent.
La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu este prevăzută o sumă de circa 1 miliard 648 de milioane de lei, în creştere cu 252 de milioane.
Pentru serviciile medicale urgente prespitalicești a fost planificat peste 1 miliard 535 de milioane de lei, cu aproape 223 de milioane mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2024.
Banii destinați compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale sunt în volum de peste 1 miliard 204 milioane de lei, cu 124 de milioane de lei mai mult față de anul curent.
Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va fi de circa 423 de milioane, în creştere cu circa 58 de milioane de lei.
Pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu sunt prevăzute în jur de 147 de milioane, cu o majorare de aproape 17 milioane. Îngrijirile paliative urmează a fi finanţate cu peste 100 de milioane de lei, cu circa 5 milioane mai mult faţă de volumul aprobat pe anul 2024.
Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 55 de milioane de lei, în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 92 de milioane de lei, iar în fondul de rezervă – 10 milioane.
Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2025 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.