La data de 27 mai 2023, în incinta Consiliului Raional Cahul, s-a desfășurat activitatea metodico – științifică din cadrul proiectului transfrontalier Interculturalitatea – valoare europeană „Împreună în diversitate” cu participarea a circa 100 de profesori din învățământul primar din România.
La eveniment au fost prezenți Tatiana Seredenco, vicepreședintele raionului Cahul, Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B.P.Hasdeu”, Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, prof. Florin Andronic, inspector școlar județean Galați.
Potrivit CR Cahul, discuțiile s-au axat pe educația interculturală în ciclul primar, împărtășirea experiențelor cu profesorii claselor primare din Republica Moldova, empatia și toleranța în sălile de clasă, principiile educației interculturale și punerea în practică a acestora.
Evenimentul a continuat prin vizitarea planetariului și muzeului Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan” din satul Brânza, Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Slobozia Mare, Gimnaziului „Ștefan cel Mare” din satul Văleni, unde a avut loc masa rotundă cu tema „Educație interculturală în învățământul primar”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost semnate trei acorduri de colaborare între Școala Gimnazială Nr.29 Galați și Liceul Teoretic „Academician Ion Bostan” din satul Brânza, Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Văleni și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, cu scopul organizării și desfășurării activităților școlare și extrașcolare în cadrul proiectului Interculturalitatea – valoare europeană.
Schimburile interculturale și exemplele de bune practici în domeniul educațional contribuie la o mai bună înțelegere a culturilor, la o atitudine mai flexibilă față de diversitatea culturală în societate și la intensificarea dialogului cultural care trebuie fructificat din mediul școlar.