
Programul național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești” se extinde cu un nou lot de 47 de titluri, însumând 56.400 de exemplare de carte, care vor fi distribuite în 1.200 de grădinițe din întreaga țară. Acestea se adaugă celor 22 de titluri achiziționate anterior de UNICEF cu sprijinul Guvernului Marii Britanii și vor contribui la consolidarea culturii lecturii încă din primii ani de viață. Achiziționarea noului lot de cărți a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Cărțile vor completa fondul de lectură existent în grădinițe, inclusiv în cele 150 de Centre de Resurse pentru Educația Timpurie, lansate în 2024 de Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu UNICEF.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă. Prezent la eveniment, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat, subliniind importanța extinderii acestui program pentru dezvoltarea atât a copiilor, cât și a educatorilor. „Programul național „Citește-mi 100 de povești” este o inițiativă la care ținem foarte mult, pentru că promovarea lecturii în rândul copiilor, încă de la o vârstă fragedă, este esențială pentru performanțele lor educaționale de mai târziu. Cu cât li se citește mai mult, cu atât cresc șansele ca aceștia să-și dezvolte competențele necesare de literație. Totodată, cu sprijinul Asociației OvidiuRO, organizăm sesiuni de instruire pentru educatorii și managerii instituțiilor de educație timpurie, astfel încât lectura să fie cât mai interactivă și atractivă. Prin acest program vrem să transmitem un mesaj clar: lectura este pentru toți, de la mic la mare”, a subliniat Dan Perciun.
„Știm că pentru multe familii, în special în comunitățile vulnerabile, cărțile rămân un lux. Doar un copil din trei din aceste medii are acces la cel puțin trei cărți acasă. Tocmai de aceea, inițiative precum „Citește-mi 100 de povești” sunt atât de importante pentru mulți copii, aceasta poate fi singura oportunitate de a beneficia de stimulare timpurie prin lectură. Iar cifrele sunt clare: lectura interactivă poate crește vocabularul cu până la 30 la sută în primii ani de viață; accesul la cărți poate dubla scorurile de educație timpurie în medii defavorizate. Împreună construim medii de învățare în care fiecare copil poate prospera. Poveștile pe care le spunem copiilor azi vor defini Moldova de mâine”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova.
Georgiana Filimon, educatoare și colaboratoare a Asociației OvidiuRO din România a evidențiat importanța colaborării pentru a promova lectura în grădinițe. „Programul „Citește-mi 100 de povești” este despre colaborare și despre parteneriat. Împreuna putem să conturăm o misiune foarte importantă pentru promovarea lecturii încă de la cele mai fragede vârste. Prin acest program, ne propunem să oferim șanse egale tuturor copiilor și împreună să le oferim viitorul de care au nevoie. Ne dorim ca fiecare copil să aibă un bagaj cât mai variat de cunoștințe prin intermediul lecturii”, a adăugat Georgiana Filimon.
La rândul ei, Tatiana Rotaru, directoarea grădiniței nr. 91 din Chișinău, a mulțumit Ministerului Educației și Cercetării, UNICEF și Asociației OvidiuRO pentru eforturile de a sprijini lectura în rândul copiilor, evidențiind importanța acesteia. „Lectura într-adevăr are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Fiecare copil din Republica Moldova merită să crească cu 100 de povești și să devină un cititor activ pe parcursul vieții, și anume acest program a deschis larg ușile către o lume nouă, legând copii prin lectură cu voce tare și expresivă”, a spus directoarea.
Programul „Citește-mi 100 de povești” a fost lansat oficial pe 10 aprilie 2025 de către Ministerul Educației și Cercetării, UNICEF, Asociația OvidiuRO și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Scopul programului este de a încuraja lectura în rândul copiilor preșcolari, atât în instituțiile de educație timpurie, cât și acasă, transformând cititul într-o activitate zilnică, plăcută și accesibilă tuturor familiilor.
Totodată, grădinițele sunt încurajate să creeze „insule de lectură”, spații prietenoase dedicate cititului și ascultării de povești, atât în interior, cât și în aer liber. În paralel, MEC, UNICEF, Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează activități de promovare a lecturii, cu sprijinul financiar al Guvernului Coreei. Printre acestea se numără festivalul „ReadFest”, organizat în cadrul Lunii Parentalității, Ziua Internațională a Taților, precum și a doua ediție a Săptămânii Educației, care a avut loc în luna mai 2025.
De asemenea, pentru a susține implementarea programului, aproximativ 800 de educatoare și cadre manageriale din toată țara au participat la sesiuni de formare organizate în parteneriat cu Asociația OvidiuRo. Temele abordate au inclus beneficiile lecturii interactive, selecția cărților potrivite, amenajarea spațiilor de lectură și implicarea activă a copiilor în activitățile de citit, încă din primii ani de viață.