Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a întreprins o vizită de lucru în raionul Căușeni, unde s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții structurilor desconcentrate din raion. Carolina Novac le-a vorbit acestora despre proiectele lansate de Ministerul Energiei care vor spori gradul de eficiență energetică a clădirilor, responsabile de circa jumătate din consumul de energie din țară.
Carolina Novac a subliniat că preocuparea pentru eficiență energetică și proiectele pe termen lung au devenit posibile după depășirea crizei energetice provocate de Rusia, în anii 2021-2022. “Cunoașteți că Rusia a redus unilateral volumele de gaze livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractului. Atunci, am renunțat să mai cumpărăm gaze naturale de la Gazprom și am căutat să diversificăm sursele de aprovizionare. Pe lângă securitatea livrărilor de la furnizori credibili, am reușit să economisim consumatorilor noștri 60 de milioane de dolari față de prețul pe care ar fi trebuit să-l plătim la Gazprom”, a spus secretara de stat.
Pentru a reduce consumul de resurse energetice fosile, de import, Ministerul Energiei a elaborat programe de eficiență energetică – Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM), lansat anul acesta, și Programul Super ESCO pentru clădirile publice, ce urmează a fi lansat în curând.
FEERM va finanța în următorii trei ani renovarea energetică a peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe, dintre care 75% blocuri multietajae și 25% – case individuale. Fondul va finanța până la 70% din valoarea lucrărilor de schimbare a geamurilor, ușilor, izolare termică a pereților, acoperișurilor, subsolurilor, instalarea sau reabilitarea sistemelor de ventilare. Locatarii urmează să contribuie cu 30% din valoarea lucrărilor, în acest sens fiind de importanță majoră înregistrarea asociațiilor de locatari conform noii legi a condominiului, a subliniat Carolina Novac.
Cât privește sectorul public, acesta va beneficia de programul Super ESCO, prin care Ministerul Energiei va investi în reabilitarea clădirilor publice, urmând să-și recupereze investiția din economiile realizate la consumul de energie. Proprietarul clădirii va plăti pentru resursele energetice mult mai puțin, iar diferența față de consumul din anii precedenți o va întoarce programului Super ESCO. Atunci când investiția va fi recuperată, administrația clădirii va rămâne cu echipamentele noi și consum, respectiv, facturi mai mici, iar banii recuperați vor fi reinvestiți în alte clădiri publice.
La finalul vizitei, Carolina Novac a vizitat un parc fotovoltaic de 300 kW din satul Cîrnățeni din raionul Căușeni. Acesta a fost construit de către autoritățile locale cu finanțare din Programul Satul European în sumă de 5,8 milioane lei și alimentează cu energie electrică instituțiile publice locale. Secretara de stat s-a interesat de funcționarea parcului și distribuția consumului de energie între instituții. Ea a reamintit despre modificările legii privind promovarea utilizării energiei regenerabile, care permite autorităților publice să genereze energia regenerabilă într-o locație și să o consume în clădirile situate în altă parte. De asemenea, Carolina Novac a îndemnat primarii să participe la înființarea comunităților energetice locale.