În incinta Primăriei municipiului Bălți, ieri, a avut loc o ședință cu tematica „Probleme și soluții în gestionarea procesului de alimentație în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar”, organizată de către specialiștii Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor mun. Bălți.
La întrunire au participat: Ghenadie Șmulischi – viceprimar mun. Bălți, Oleg Lișcenco-director general adjunct ale ANSA, Vitalie Porcescu – șef al Direcției sanitar-veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală, Svetlana Șveț-șef adjunct, Direcție unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor. De asemenea au participat 36 de persoane din cadrul Autorităților Publice Locale, administratorii institițiilor de învățământ general, reprezentanții Direcției generale de educație, tineret și sport mun. Bălți, distribuitori de produse alimentare în instituțiile de învățământ.
În cadrul ședinței, Iurie Postolachi, șeful Subdiviziunii municipale pentru siguranța alimentelor Bălți, a prezentat raport privind starea blocurilor alimentare din instituțiile preșcolare și școlare din cadrul municipiului gestionat, cu descrierea succintă a neconformităților și progreselor constatate de inspectori în cadrul controalelor oficiale la instituțiile menționate.
Concomitent, au fost discutate probleme, impedimente și neconformități, care apar în timpul:
– organizării licitațiilor pentru procurarea produselor alimentare (elaborarea caietelor de sarcini);
– distribuirii/livrării produselor alimentare de către agenții economici;
– recepționării produselor alimentare de către beneficiari;
– respectarea și încălcarea condițiilor contractuale de către agenții economici;
– calitatea produselor alimentare.
„Urmarea discuțiilor, s-a propus: elaborarea, de către specialiștii ANSA și/sau alte instituții de resort, a caietelor de sarcini cu descrierea condițiilor tehnice față de produse alimentare; stabilirea unei condiții obligatorii, stipulată prin legislație, ca în consumul copiilor să fie oferite produse autohtone”, se menționează într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Pentru a vedea procesul tehnologic de organizare a alimentației copiilor, reprezentanții ANSA, STSA Bălți, DGETS s-au deplasat la Liceul Teoretic „George Coșbuc”. Blocul alimentar al instituției vizitate este după reparație capitală, procesul de preparare a bucatelor este organizat prin zone separate, respectând fluxul tehnologic. De menționat, că zilnic în cadrul liceului se alimentează cca 550 de copii, dintre care un copil cu alimentație cruțată, pentru care bucatele sunt preparate separat.
Cristina Pendea