Începerea lucrărilor de construcție a primei linii electrice de interconectare energetică la piața energetică europeană, cu un progres de peste 20 de piloni și 190 de fundații, instalarea echipamentelor moderne în procesul de producere și livrare a energiei termice pentru calitate și reducerea costurilor, desfășurarea licitațiilor, contractarea companiilor și executarea primului proiect tehnic de reabilitare energetică pentru primul spital din numărul total de 10. Acestea sunt doar câteva din realizările înregistrate pe parcursul anului 2024, în cadrul unora dintre cele mai importante proiecte în domeniul energetic.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Ruslan Surugiu, a făcut o trecere în revistă a activităților și proiectelor investiționale realizate pe parcursul anului, menționând:
- Începerea lucrărilor de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău: primul proiect de interconectare energetică a Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică. Progresul pe lucrări înregistrează cca 190 de fundații și 20 de piloni asamblați, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 km. Asta după ce, într-un timp record, pe parcursul anului curent, au fost desfășurate testările la fundații, au fost livrate peste 90% din materialele și echipamentele necesare pentru construcție, dar și a fost asigurată compensarea terenurilor aferente construcției LEA în 25 din 34 de localități, procentul de achitare a compensațiilor fiind de peste 80%.
- Un alt segment important ține de investițiile în infrastructura de producere și livrare a energiei termice în mun. Chișinău: pe parcursul anului curent au fost instalate 155 de Puncte Termice Individuale în cca 100 de blocuri locative și instituții publice din capitală. Astfel, începând din iarna acestui an, circa 10 mii de familii beneficiază deja de servicii de termoficare mult mai calitative și eficiente energetic. Totodată, începând din această iarnă, Termoelectrica S.A. activează cu o eficiență operațională ridicată în procesul de producere a energiei termice și electrice, dar și o economie la consumul de energie electrică de până la 10 milioane de lei pe an. Se datorează modernizării instalației de pompare pentru alimentarea cazanului de abur nr.2 al Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa-1.
- Modernizarea și eficientizarea surselor interne de producere a energiei electrice și termice a devenit deja o necesitate stringentă, a menționat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu. De aceea, două componente foarte importante a Proiectului SACET se referă la construcția unor noi centrale eficiente cu o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h., dar și realizarea unui studiu amplu de fezabilitate privind dezvoltarea Termoelectrica S.A.: „Suntem acum în procesul de licitație pentru acest pachet important, iar pe parcursul acestui an s-au depus eforturi colosale pentru a atrage companii importante și cu experiență reală ca să ne asigurăm că acest proiect și acest pachet, va fi livrat la timp și calitativ”.
- O altă direcție importantă pentru asigurarea securității energetice a țării ține de eficiența energetică, inclusiv în contextul în care clădirile publice înregistrează un supraconsum de energie de cca 50%. În cadrul Proiectului Eficiența Energetica în Republica Moldova, pe parcursul anului curent, au fost desfășurate licitații internaționale pentru elaborarea documentației de proiect pentru toate cele 10 spitale beneficiare ale proiectului: pentru jumătate dintre ele fiind deja semnate contractele pentru elaborarea documentației tehnice, iar pentru altele 5, fiind la etapa finală de licitație, cu semnarea contractelor în timpul apropiat.
Totodată, de comun cu instituțiile statului și partenerii de dezvoltare, s-au depus eforturi pentru pregătirea altor două proiecte importante:
- Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” STEEM – în cadrul căruia urmează a fi reabilitate energetic 46 de școli din întreaga țară, precum și instalate PTI-uri în mai multe clădiri din capitală.
- Următorul proiect la fel ține de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice de interes social de pe întreg teritoriul Republicii Moldova INSPIRE. Conform Studiului de Fezabilitate se preconizează a fi reabilitate termic cca 25 de clădiri, printre care spitale raionale, cămine studențești și instituții de învățământ.
Toate proiectele menționate sunt acțiuni concrete, luate de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Energiei pentru a asigura securitatea energetică a țării prin crearea infrastructurii necesare, reducerea pierderilor de energiei, precum și construirea noilor capacități de producere internă de resurse energetice. În aceste obiective ne bucurăm de suportul partenerilor din cadrul Băncii Mondiale, Uniunii Europene, Băncii Europene de Investiții (BEI), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD) și Guvernului german, Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, prin Banca Germană de Dezvoltare KfW, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrului Național pentru Energie Durabilă, Termoelectrica S.A., ÎS Moldelectrica, autorităților publice locale și tuturor instituțiilor beneficiare.