Vineri, 4 martie, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Consiliului municipal Hânceşti, în cadrul căreia au fost discutate patru chestiuni, între care permiterea ÎM „Regia ARA” de a presta temporar servicii de transport public prin oraş şi acordarea suportului, şi asistenţei cetăţenilor ucraineni refugiaţi pe teritoriul mun. Hânceşti.
ÎM „Regia ARA” va presta servicii temporare de transport public
Primul proiect de decizie dezbătut de consilieri a fost cu privire la prestarea de către ÎM „Regia ARA”, pentru o perioadă determinată, a serviciilor de transport public prin oraş, până la desfăşurarea concursului şi desemnarea agentului transportator, conform rutelor aprobate (perioada de probă şi evaluare a cheltuielilor urmând să fie până la 30 aprilie curent). Iniţial, consilierii Blocului ACUM, Grigore Cobzac şi Marcel Petruşan, au solicitat raportul de audit al întreprinderii municipale, catalogând desemnarea ÎM pentru prestarea serviciilor drept o ilegalitate, de la aprobarea căreia se vor abţine. Cu o replică a venit şi Vasile Colţa, care a presupus că este o lipsă de transparenţă, atunci când directorul ÎM „Regia ARA” a menţionat că a fost efectuat auditul întreprinderii, însă raportul nu a fost prezentat consilierilor. Dânsul a punctat că, dacă colegii săi consilieri solicită acest raport de audit pentru a lua cunoştinţă, administraţia întreprinderii trebuie să li-l prezinte, vor-nu vor. „Dar acum, haideţi să votăm pentru proiectul de decizie nr.1” – a fost îndemnul consilierului Colţa, care, totuşi, a adăugat că bugetul municipal va suferi o gaură mare în ce priveşte cheltuielile pentru transport, dar despre aceasta vor discuta peste o lună, când se vor face bilanţurile, „dar oraşul trebuie să aibă urgent transport public”. După un şir de discuţii în contradictoriu, toţi consilierii prezenţi, cu excepţia consilierului ACUM, Sergiu Brăguţă, care s-a abţinut, au votat pentru aprobarea proiectului dat.
Start proiectului de canalizare în municipiu
Următoarea chestiune a fost cu privire la alocarea contribuţiei în cadrul proiectului ADR Centru de construcţie a sistemului de canalizare „Sisteme Regionale Apă-Canal-Garanţia Sănătăţii Noastre”. Consilierul Boris Chetruş a specificat că este cazul să-i fie aduse mulţumiri primarului Alexandru Botnari şi echipei sale pentru că au adus acest proiect în municipiu şi ca toţi să recunoască că nu consilierii au fost cei cărora li se datorează acest proiect mult aşteptat de orăşeni. Îndemnul a fost menţionat în eventualitatea în care unii consilieri s-ar lansa în dezbateri care ar împiedica aprobarea contribuţiei din partea primăriei. Grigore Cobzac s-a arătat de acord cu proiectul dat, pe care l-a apreciat ca fiind foarte necesar, doar că a venit cu rugămintea ca la asemenea şedinţe să fie prezent specialistul din primărie care să le facă cunoscute consilierilor mai multe detalii pentru ca aceştia să ştie ce să le spună cetăţenilor când vor fi întrebaţi unde se vor realiza lucrările. „Vrem să fim informaţi pentru a putea comunica cu cetăţenii” – a solicitat dl Cobzac, fapt cu care s-au arătat de acord şi ceilalţi consilieri, după care proiectul a fost votat în unanimitate. Acesta prevede aprobarea procedurii de debursare a primei etape de finanţare a proiectului cu contribuţia din partea primăriei în sumă de 921 790,00 lei, ceea ce constituie 50% din suma contribuţiei pentru implementarea proiectului.
Cheltuieli neprevăzute pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina
Alt proiect de decizie viza aprobarea cheltuielilor pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni de pe teritoriul mun. Hânceşti. Şi acest subiect a generat unele dispute în ceea ce priveşte cheltuielile exagerate pentru întreţinerea a 6 maturi şi 9 copii refugiaţi, care au fost cazaţi de către administraţia oraşului la hotel şi hrăniţi la restaurant, în şase zile suma cheltuielilor ridicându-se până la peste 31 mii lei. La cele prezentate, Vasile Colţa s-a oferit să acopere cheltuielile pentru o săptămână legate de cazare şi masă a acestor refugiaţi, atenţionând administraţia să nu mai admită asemenea situaţii. „Desigur, trebuie să ajutăm toţi refugiaţii în situaţia dată, dar pentru aceasta este instituită comisia pentru situaţii excepţionale, care ar trebui să ducă contul la cheltuieli şi să prevadă un meniu bugetar. Dacă facem calculul pentru o lună pentru cazare şi masă, ieşim la cca 90 mii lei. Dar dacă vin mai mulţi refugiaţi, cum facem faţă acestor cheltuieli?” – s-a arătat nedumerit Victor Loghin. „Propun ca aceste cheltuieli să fie coordonate şi raportate comisiei republicane pentru situaţii excepţionale, or ei distribuie ajutoare umanitare pe linia ONU şi canale inter-statale şi vor putea să ne ajute, alocând anumite resurse” – a fost propunerea lui G. Cobzac. Vasile Colţa a propus ca sursele financiare pentru suportul refugiaţilor să fie nu din fondul de rezervă, ci din soldul disponibil al primăriei. „Nu atingeţi fondul de rezervă, acesta trebuie să rămână pentru oamenii din oraş” – a fost solicitarea lui V. Colţa. Într-un final, toţi consilierii au votat pentru aprobarea sumei de 50 mii lei în vederea acordării suportului pentru refugiaţi, luându-se decizia ca primăria să adreseze o solicitare Guvernului pentru alocarea surselor financiare suplimentare pentru susţinerea persoanelor refugiate, întrucât bugetul local nu prevede asemenea cheltuieli.
sursa: Info Curier Hâncești