Primăria oraşului Călăraşi a anunţat licitație pentru Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima codrului”, realizat în cadrul programului regional de vecinătate estică în sprijinul inițiativei Parteneriatului Estic privind dezvoltarea urbană durabilă.
Acesta este finanțat de către Uniunea Europeană, co-finanțat de către Agenția pentru Eficiență Energetică și autorităţile locale. Data limită de depunere a ofertelor este 14 aprilie.
Proiectul este realizat în perioada 2018-2020, cu obiectivul general care constă în creșterea eficienței iluminatului public și siguranţei locuitorilor din orașul Călărași. „Pentru aceasta s-a propus modernizarea sistemului de iluminat public pentru reducerea emisiilor de CO2, a costurilor operaționale și creșterea confortului, siguranței cetățenilor și vizitatorilor oraşului Călărași. Obiectivele stabilite în proiect sunt în conformitate cu prioritățile orașului incluse în Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă (PAED), care sprijină autoritățile publice locale în implementarea măsurilor integrate din PAED. Acestea duc la o economie reală de energie de aproximativ 713,57 MWh / an și peste 316,4 t CO2 în an”, indică Primăria Călăraşi, comunică Moldpres.md.
În acest sens, primăria oraşului anunță licitație publică de lucrări privind modernizarea sistemului de iluminat public stradal de comun cu implementarea sistemului de management al acestuia. Documentația de tender a fost elaborată în conformitate cu cerințele Uniunii Europene privind achizițiile de lucrări stipulate în PRAG 2016. Ofertele trebuie depuse utilizând formularul standard de ofertă inclus în dosarul ofertei, ale cărui format și instrucțiuni trebuie respectate cu strictețe. Ofertanții care au întrebări cu privire la această licitație trebuie să le expedieze în scris la Primăria Călărași.
Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale”. Ca urmare, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.
Conform proiectului, în orașul Călărași urmează a fi montate 900 de corpuri de iluminat LED, pe o distanță de aproximativ 25 de km, iar cablurile de alimentare cu energie electrică vor fi instalate subteran. Astfel, peste 30 de străzi din orașul Călărași își vor înnoi sistemele de iluminat public.
Doina Secrieru